Cep telefonlarının fötal ve postnatal dönemde fare beyincik purkinje hücre sayısı üzerine etkisi: Stereolojik bir çalışma
The effect of mobile phones on purkinje cells number of mouse cerebellum at the fetal and postnatal period: A stereological study
- Tez No: 164603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇETİN RAĞBETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Beyincik, fare, gebelik, purkinje hücre sayısı, stereoloji. 54
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan cep telefonlarının, insan sistemleri üzerine etkileri araştırılmaktadır. Sunulan çalışmanın amacı fötal dönemde fare beyincik purkinje hücreleri üzerine cep telefonlarının etkilerini araştırmaktır. Çalışma ve kontrol guruplarında 6 'şar adet İsviçre tipi beyaz ırk fare kullanıldı. Çalışma grubundaki gebe fareler, kafesin hemen altına yerleştirilen ve kafesle temas halinde olan cep telefonunun etkisine maruz bırakıldı. Ericsson GH 688 marka cep telefonu etkisi (890-9 15MHz taşıyıcı frekans, 217Hz modulasyon frekansı, 2W maksimum pik güç) 1 lsaat 45 dakika standby ve 15 dakika konuşma modunda olmak üzere (12 saat/gün) uygulandı. Doğan yavru fareler ilave 21 gün daha cep telefonuna aynı şiddette maruz bırakıldı. 21. gün sonunda denek ve kontrol guruplarına servikal dislokasyon uygulandı. Farelerin beyincikleri bir keşi ile beyinden ayrıldı. Beyincik Frozen mikrotomda stereolojik olarak Sistemetik Rasgele Örneklemeye göre kesitler alındı ve krezil viole ile boyandı. Boyanan kesitlerde optik fraksiyonlama metoduna uygun nöron sayımı yapıldı. Kontrol grubu farelerin beyinciğinde ortalama 792.060, denek gurubunun beyinciğinde 690.375 adet purkinje hücre sayısı olduğu hesap edildi. İkisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlendi (P< 0,05). Sonuç olarak; gebelik süresince cep telefonları fare beyincik purkinje hücre sayısında azaltmaya neden olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
The use of mobile phones has increased in the last decade. However their effects on human systems are not well known. The purpose of this study is to inventigate the effect of mobile phones on the mouse cerebellum Purkinje cells in the Fetal period. Six swiss albino mice were used in both the control the experimental groups. The pregnant mice in the experimental group were exposed to the effects of mobile phones ploced beneath the animal cages. The mobile phone (Ericsson GH 688, 890-915 MHz using Freguency, 217 Hz modulation Freguency, 2 W maximum plok power) was used for 1 1 hours and 15 minutes in standby mode and for 15 minutes in talking mode (Total 12 hours/day). After birth the pups were exposed to the effects of the mobile phone for further 21 days at whih the pups in both group were socrificed by cervical dislocation. The cerebellum was cut on the frozen microtome and the sections were stained with cresyle violet for stereological analysis. Neurons were counted in the stained sections according to the optic fraction method. The number of Purkinje neurons estimated were 792.060 in the control group and 690.375 in the experimental group.