Üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında işletmecilik açısından risk yönetim modelinin oluşturulması: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi örneği
To establish a risk management model for administration in third level health institutions as in Dokuz Eylul University Hospital example
  1. Tez No: 242338
  2. Yazar: GÖRKEM NİZAMOĞLU PULULAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DİCLE, YRD. DOÇ. DR. HABİL GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Takım Çalışması, Risk, Risk Management, Teamwork
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Hızla değişen ve globalleşen dünyamızda sağlık kavramı, ulusların temel gelişmişlik düzeyini gösteren ve aynı zamanda da toplumların ekonomik kalkınmasında da rol oynayan bir kavramdır. Sağlık; toplumların ve bireylerin sosyo-ekonomik düzeyine bağlı bir göstergedir. Ayrıca sağlık sektörü tüm ülkelerde, reel ekonomi içerisinde oldukça yüksek pay alan bir sektördür. Dünya çapında sağlık hizmetleri yeniden değerlendirilmektedir. Dolayısıyla sağlık sistemlerinde kaynakların etkin ve verimli kullanımı ve bu bağlamda da kaliteli hizmet üretimiyle beraber risk yönetimi de ön plana çıkmaktadır.Son yıllarda, örgüt içinde takımların oluşturulması etkililiğin artırılması amacıyla oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Takımlar, yeni rekabetçi baskılar, esneklik ve hıza duyulan ihtiyaç, insanlara sağlık kurumlarında süreçlere katılmaları için daha fazla fırsat vermek için oluşturulmaktadır.Çalışmanın temel amacı risk yönetimi ve takım çalışması algılarını ölçerek bu iki kavram arasındaki ilişkinin analizini yapmaktır. Araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Sonrasında ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hekim ve hemşirelerine anket uygulanmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde giriş ve amaç, ikinci bölümünde ise, risk yönetimi ve takım çalışması ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Tezin üçüncü bölümünde araştırmanın gereç ve yöntemleri dördüncü bölümünde ise araştırma yöntemine yer verilmiştir. Son bölümde ise, risk yönetimi ve takım çalışması ile ilgili tartışma ve araştırma sonuçları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In our rapidly changing and globalized world, the concept of health is a concept that exhibits, on the one hand, the level of the development of nations, and has a role in the economic improvement of their societies on the other. Health is an indicator which depends on the socio-economic level of the societies and of their individuals. Moreover, the health sector take a quite important part in the real economies of all countries. Health services are reevaluated throughout the world, and risk management comes into prominence together with the effective and efficient usage of the sources and with the production of the qualified service.In recent years, in order to increase the effectiveness of organization, team working has become quite common. Teams are developed to need of competitive advantage, flexibility and speed and increase the participation of workers in the process of the organizations.The main aim of this study to measure the perception of doctors and nurses related to risk management, team work and relationship between these two concepts. Literature review has done firstly. Surveys are done by doctors and nurses in Dokuz Eylul University Hospital.The first section of the study includes the aim of the study and second part includes literature review. The methods and findings of the study are explained in third and forth parts. Findings and conclusion discussed in last part.