Deneysel omurilik yaralanmasında Etomidat'ın nöroprotektif etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of neuroprotective efficacy of etomidate in experimental spinal cord injury
- Tez No: 242432
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT D. ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Etomidat, nöroprotektif etki, Spinal travma, spinal kord yaralanması, Etomidate, neuroprotective effect, spinal trauma, spinal cord injury (SCI)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Ratlarda deneysel omurilik yaralanması modelinde, Etomidat'ın travma öncesi ve travma sonrası uygulanmasının nöroprotektif açıdan, histopatolojik ve nörodavranışsal olarak etkinliğinin değerlendirilmesi planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, normal motor aktiviteye sahip Wistar Albino türü 30 adet dişi rat kullanıldı. Çalışma, her grupta 6 denek bulunan 5 grup şeklinde planlandı. Deneklerde, cerrahi işlem öncesi 35 mg ketamin ve 5 mg ksilazin verilerek anestezi sağlandı. Grup 1: Laminektomi ve travma uygulanan grup, Grup 2: Laminektomi, Etomidat (2mg/kg intraperitoneal), 5 dakika sonra travma uygulanan grup, Grup 3: Laminektomi , travma ve hemen sonrasında Etomidat uygulanan grup, Grup 4: Laminektomi, %10'luk lipid emülsiyonu (1ml intraperitoneal) 5 dakika sonra travma uygulanan grup, Grup 5: Laminektomi, travma ve hemen sonrasında %10'luk lipid emülsiyonu uygulanan grup olarak düzenlendi. Standart travma amacıyla, 63 gramlık kuvvet uygulayan Yaşargil anevrizma klibi (Aesculap FE 721 K) ile dura ve spinal kordu çepeçevre saracak şekilde bir dakika süreyle kliplendi. Cerrahi sonrasında tüm deneklere, fonksiyonel iyileşmenin değerlendirilmesi amacı ile 1.,3.,5.,7.,10. günlerde nörodavranışsal testler uygulandı ve 10. gün sonunda denekler sakrifiye edilerek travma alanından alınan örnekler histopatolojik değerlendirmeye alındı.Bulgular: Nörodavranışsal testlerin ve histopatolojik değerlendirmelerin sonuçları karşılaştırıldığında, Etomidat uygulanan gruplardaki iyileşmenin diğer gruplardan anlamlı derecede iyi olduğu görüldü. Grup 2 ve grup 3 karşılaştırıldığında; nörodavranışsal olarak grup 2'deki iyileşme anlamlı derecede iyi bulunurken, histopatolojik olarak belirgin fark saptanmadı.Sonuçlar: Spinal kord travması oluşturulan ratlarda Etomidat uygulamasının, nörodavranışsal ve histopatolojik olarak iyileşmeyi arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Purpose of this study was to evaluate the neuroprotective efficacy of pre- and post- traumatic Etomidate administration in histopathological and neurobehavioral recovery in a rat experimental spinal cord injury (SCI) model.Material and Method: Thirty Wistar Albino female rats having normal motor activities were allocated randomly into five groups to contain six rats in each. Rats were preoperatively anesthetized with 35 mg ketamine and 5 mg ksilozin. Model was constructed so that Group 1 had laminectomy and traumatized; Group 2 had laminectomy, administered with etomidate (2 mg/kg intraperitoneal) and then traumatized 5 minutes after induction; Group 3 had laminectomy, traumatized and induced with etomidate immediately after trauma, Group 4 had laminectomy, administered with 10% lipid emulsion (1ml intraperitoneal) and then traumatized 5 minutes after administration; Group 5 had laminectomy, traumatized and administered with 10% lipid emulsion immediately after trauma. For the purposes of creating a standard trauma, a Yasargil aneurysm clip (Aesculap FE 721 K) with a 63-gram closing force was applied for one minute around the dura and the spinal cord. In order to assess the functional recovery following the surgical procedure, neurobehavioral tests were carried out in all rats on days 1,3,5,7 and 10. At the end of the tenth day, all rats were killed and samples obtained from the traumatized area were sent for histopathological assessment.Results: Comparison among the results of neurobehavioral tests and histopathological assessments showed that Groups administered with Etomidate revealed significantly better recovery than other groups. While Group 2 showed significantly better neurobehavioral recovery than Group 3, no significant difference was noted between the two in terms of histopathological results.Conclusion: Treatment of spinal cord injury (SCI) with Etomidate improves histopathological and neurobehavioral recovery in experimentally traumatized rats.