Metotreksat'ın karaciğerdeki hasarına karşı NAC'ın (N-asetilsistein)koruyucu etkisinin ışık mikroskobik düzeyde incelenmesi
The protective effect of NAC on methotrexate induced liver damage in rats: Light microscopic examination'
  1. Tez No: 242577
  2. Yazar: FİGEN BALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAĞMURCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Science and Technology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Metotreksat, NAC, ışık mikroskop, karaciğer hasarı, rat, Methotrexate, NAC, light microscope, hepatotoxicity, rat
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Metotreksat bir folik asit antagonistidir. Sitotoksik kemoterapik bir ilaç olan ve bazı kanser türlerinin ve çeşitli inflamatuvar hastalıkların tedavisinde kullanılan MTX'ın karaciğer üzerinde hepatotoksik etkilerinin olduğu bilinmektedir. Asetilsistein antioksidan bir maddedir. Asetilsistein akciğer ve karaciğerde glutatyon sentezine katılır ve sistein vererek glutatyon sentezini arttırır. Bu çalışmanın amacı; metoteksatın karaciğer üzerindeki hasarına karşı NAC'ın (N-Asetilsistein) etkilerinin ışık mikroskobik düzeyde incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu amaçla erkek Wistar Albino ratlar: Kontrol, MTX, MTX+NAC, ve NAC gruplarına ayrıldı. Karaciğerler 10. günün sonunda alınarak % 10 `luk nötral tamponlu formalinle tespit edildi. Işık mikroskobunda incelendi.Bulgular: Yapılan ışık mikroskobik incelemede MTX uygulanan ratların karaciğerlerinde sinüzoidal dilatasyon, hepatosit dejenerasyonu, vasküler konjesyon-tromboz, inflamatuar infiltrasyon bulgularına rastlandı.Sonuç: Bu çalışma ile Metotreksat ile meydana gelen karaciğer hasarında, N-Asetilsistein'in meydana gelen hasarı azaltabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Methotrexate (MTX), a folic acid antagonist. MTX, which is a cytotoxic chemotherapeutic agent and is used for in the threatment of several malignancies and various inflammatory diseas, is known that has hepatotoxic effects on liver. Acetylcysteine is an antioxidant material. Acetylcysteine rol of glutatyon synthesis in liver and lung and gives cysteine for abregulation glutatyon synthesis . The aim of this study is research of the NAC (N- Acetylcysteine) effects on liver damage which was occured by MTX on light microscobe.Material and Methots: For this aim male Wistar Albino rats were divided into control, MTX, MTX+NAC, NAC groups. At the end of ten days, rats livers were put into % 10 neutral tamponized formalin and inspected on light microscope.Findings: It was found that on the liver of rats which was given MTX, sinusoidal dilatation, hepatocytes degeneration, vascular congestion-trombosis, inflammatory infiltration on light microscope.Results: As a result of this study it was found that NAC may decrease liver damage, which was occured by MTX.