Metotreksat ile indüklenen ratlarda karaciğer hasarına karşın mezenkimal kök hücre eksozomlarının koruyucu etkinliği
The protective effect of mesenchymal stem cell-derived exosomes against methotrexate-induced liver injury in rats
- Tez No: 1003698
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Metotreksat, hepatotoksisite, mezenkimal kök hücre, eksozom, oksidatif stres, Methotrexate, Hepatotoxicity, Mesenchymal Stem Cell, Exosome, Oxidative Stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: MTX, maligniteler ve otoimmün hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir folik asit antagonistidir. Ancak MTX'in klinik kullanımı, özellikle karaciğerde neden olduğu ciddi hepatotoksisite ile sınırlanmaktadır. Bu toksisite; oksidatif stresin tetiklenmesi, pro-enflamatuar sitokinlerin (TNF-α gibi) artışı ve apoptoz yolağının aktivasyonu ile karakterizedir. Son yıllarda, Mezenkimal Kök Hücre (MKH) kaynaklı eksozomlar, nano boyutlu yapıları ve taşıdıkları biyoaktif moleküller sayesinde“hücre içermeyen”rejeneratif tedavi yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, insan kemik iliği kaynaklı MKH eksozomlarının (BMSC-exos), ratlarda MTX ile indüklenen akut ve subakut karaciğer hasarına karşı koruyucu (profilaktik) ve iyileştirici (tedavi edici) etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve metod: Deneyde Wistar Albino cinsi erkek sıçanlar kullanılmış; kontrol, MTX, MTX+Eksozom (tedavi) ve Eksozom+MTX (profilaktik) olmak üzere gruplandırılmıştır. Akut (3. gün) ve subakut (14. gün) evrelerde karaciğer dokusu ve serum örnekleri alınmıştır. Analiz aşamasında; karaciğer fonksiyon belirteçleri (AST, ALT, ALP, GGT), oksidatif stres parametreleri (TAS, TOS, MDA) ve histopatolojik skorlamalar yapılmıştır. Ayrıca dokulardaki inflamasyon ve hücre ölümünü belirlemek için TNF-α ve APAF-1 düzeyleri immünohistokimyasal yöntemlerle incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışma, MTX uygulanan gruplarda karaciğer enzimlerinin ve lipid peroksidasyonun (MDA) anlamlı şekilde arttığını, antioksidan kapasitenin (TAS) ise tükendiğini göstermiştir. Histolojik analizlerde MTX'in yaygın hidropik dejenerasyon ve nekroza yol açtığı, TNF-α ve APAF-1 ekspresyonunu artırarak apoptozu tetiklediği saptanmıştır. Buna karşın, eksozom uygulaması alan gruplarda biyokimyasal değerlerin normale yaklaştığı ve doku mimarisinin korunduğu izlenmiştir. Özellikle eksozomların, inflamatuar yanıtı baskılayarak ve oksidatif dengeyi yeniden tesis ederek hepatosit kaybını önlediği görülmüştür. Sonuç: MKH eksozomlarının MTX kaynaklı hepatotoksisitede hem koruyucu hem de iyileştirici bir potansiyele sahip olduğu saptanmıştır. Bu veriler, kemoterapi alan hastalarda karaciğer hasarını minimize etmek için eksozom temelli stratejilerin güvenilir bir biyoterapötik seçenek olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and objective: Methotrexate (MTX) is a folic acid antagonist widely used in the treatment of malignancies and autoimmune diseases. However, the clinical use of MTX is limited by severe hepatotoxicity, particularly in the liver. This toxicity is characterized by the induction of oxidative stress, an increase in pro-inflammatory cytokines (such as TNF-α), and the activation of the apoptotic pathway. In recent years, Mesenchymal Stem Cell (MSC)-derived exosomes have emerged as a“cell-free”regenerative therapeutic approach due to their nano-sized structures and the bioactive molecules they carry. The aim of this study is to evaluate the protective (prophylactic) and therapeutic effects of human bone marrow-derived MSC exosomes (BMSC-exos) against MTX-induced acute and subacute liver injury in rats. Materials and methods: Male Wistar Albino rats were used in the experiment and divided into groups as: control, MTX, MTX+Exosome (treatment), and Exosome+MTX (prophylactic). Liver tissue and serum samples were collected during the acute (3rd day) and subacute (14th day) phases. During the analysis phase, liver function markers (AST, ALT, ALP, GGT), oxidative stress parameters (TAS, TOS, MDA), and histopathological scoring were performed. Additionally, TNF-α and APAF-1 levels were examined using immunohistochemical methods to determine inflammation and cell death in the tissues. Findings: This study demonstrated that liver enzymes and lipid peroxidation (MDA) significantly increased in the MTX-administered groups, while the antioxidant capacity (TAS) was depleted. Histological analysis revealed that MTX led to widespread hydropic degeneration and necrosis, and triggered apoptosis by increasing the expression of TNF-α and APAF-1. In contrast, it was observed that biochemical values approached normal levels and tissue architecture was preserved in the groups receiving exosome administration. Specifically, exosomes were seen to prevent hepatocyte loss by suppressing the inflammatory response and restoring oxidative balance. Conclusion: It was determined that MSC exosomes have both protective and therapeutic potential in MTX-induced hepatotoxicity. These data demonstrate that exosome-based strategies could be a reliable biotherapeutic option for minimizing liver damage in patients receiving chemotherapy.