Sınıf III maloklüzyonlarda sınıf III yapının oluşmasına katkı sağlayan veya sınıf ııı yapıyı düzeltici yönde katkı sağlayan faktörlerin araştırılması
Evaluation of the factors contributing the formation and correction of class III structure in class III malocclusions
- Tez No: 242622
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİR ALTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf III maloklüzyon, Longitudinal, Kesitsel, Büyüme ve gelişim, Class III malocclusion, Longitudinal, Cross-sectional, Growth and development
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Sınıf III anomalilerin prevalansı etnik kökene göre değişiklik göstermekle birlikte, beyaz ırkta görülme sıklığı %2-12 arasındadır. Diğer anomalilere göre daha az karşılaşılmasına rağmen, tedavisinin zor olması ve büyük nüks potansiyeli taşıması nedeniyle klinisyenlerin önem verdiği bir maloklüzyon türüdür. Ortodonti tarihi boyunca araştırıcılar tedavi zamanlaması ve tedavi yöntemleri üzerinde çalışmışlardır. Sınıf III anomalileri uygun zamanlama ile tedavi edebilmek için anomalinin nasıl şekillendiğini, hangi dönemlerde ataklar yaptığını ve sonuçta nasıl bir profil oluştuğunu bilmek gereklidir. Araştırmamızda, sınıf III maloklüzyona sahip bireylerin büyüme ve gelişimle birlikte kraniyo-fasiyal yapılarında meydana gelen değişimler incelenmiştir.Araştırmanın materyali, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden seçilen 90 bireyin lateral sefalometrik filmleri ile longitudinal arşivden seçilen 15 bireyin birer yıl ara ile çekilmiş toplam 45 lateral sefalometrik filmlerinden oluşmaktadır. Bireyler kesitsel ve longitudinal olmak üzere iki gruba ayrılmıştır ayrıca bireylerin kronolojik yaşlarına göre kesitsel grup 6 alt gruba (11, 12, 13, 14, 16, 18 yaş), longitudinal grup 3 alt gruba (11, 12, 13 yaş) ayrılmıştır. Kesitsel olgularda yaş grupları arasındaki farklar, longitudinal olgularda yaş grupları arasındaki farklar ve kesitsel ile longitudinal olgular arasında yaşa göre parametrelerdeki değişim miktarları istatistik olarak değerlendirilmiştir.Kesitsel ile longitudinal olgular arasında yaşa göre parametrelerdeki değişim miktarlarının istatistik olarak anlamlı bulunmaması, kullandığımız kesitsel olgulara ait materyalin önemini göstermektedir.Çalışmamızda, sınıf III olgularda efektif mandibular uzunluğun ve ramal uzunluğun puberte sonrasında daha çok arttığı bulunmuştur. Mandibular korpus uzunluğu ise erken dönemlerde de belirgin artış göstermektedir. Çeneler arası ilişkinin ön-arka yönde değerlendirilmesinde önemli bir parametre olan ANB açısı yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Özellikle puberte sonrası ANB'deki azalma daha belirgindir. Alt yüz yüksekliği 14 yaşından sonra daha fazla artmaktadır. Üst kesici dişler yaşla birlikte protrüze olurken, alt kesici dişler retrüze olmaktadır.Sonuç olarak; büyümekte olan sınıf III anomaliye sahip bir bireyde mandibula her üç yönde fazla büyümekte, alt yüz yüksekliği yaşla birlikte artmakta, iskeletsel sapma daha belirgin hale gelmektedir. Dentoalveolar kompenzasyon ilerleyen dönemde devreye girmekte ve iskeletsel problemi gölgelemeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The prevalence of Class III malocclusion in Caucasians is approximately 2 % to 12 %. Clinicans consider class III malocclusions important because it holds great relaps potential and there are many difficulties in its treatment. Many studies have been made on treatment timing and methods of class III malocclusions. It?s crucial to know how the malocclusion takes shape and to predict the final profile for treating the malocclusion with proper timing. In this study, we observed the craniofacial changes occur in class III patients with growth and development.The study material is consisted of 105 untreated patients with class III malocclusion derived from the archives of Ankara University School of Dentistry, Department of Orthodontics. The data includes cross-sectional lateral cephalograms of 90 patients and longitudinal lateral cephalograms taken each year for three years period of 15 patients. Cross-sectional group is divided into 6 subgroups according to chronological ages (11, 12, 13, 14, 16, 18 years) and longitudinal group divided into 3 subgroups (11, 12, 13 years).The differences between cross-sectional and longitudinal groups are not statistically significant. This means our cross-sectional data is valuable like longitudinals.We found that madibular length and ramal length are increasing significantly after the puberty. Also mandibular body length increases in early developmental stages. ANB angle has tendency to decrease with growth and development in class III patients. The decrease in ANB is more prominent especially after puberty. Lower face height increases significantly after 14 years of age. Dental compensations in both arches (protrusion of maxillary incisors and retrusion of mandibular incisors), become increasingly evident as development progresses.As a result, mandible grows increasingly in three dimensions, lower face height increases and skeletal discrepancy becomes more significant in growing class III patients. Dentoalveolar compensation takes place at later stages of growth and development.