Sınıf II divizyon 1 vakalarda mini vida kullanılarak yapılan tedavinin dental ve iskeletsel etkileri
Dental and skeletal effects of using mini screw in class II division 1 treatment
  1. Tez No: 242623
  2. Yazar: BERNA ÖZDEMİR ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf II maloklüzyon, Mini vida, Ortopedik tedavi, Sefalometri, Class II malocclusion, Mini screw, Orthopedic treatment, Cephalometrics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmanın amacı, dişsel ve iskeletsel sınıf II maloklüzyona sahip büyüyen bireylerde, mandibulada posterior alveoler yapılara yerleştirilen mini vidalardan yararlanılarak uygulanan sınıf II elastikler vasıtasıyla meydana gelen dental ve iskeletsel değişikliklerin incelenmesidir. Ayrıca bu çalışmada, mini vidalara uygulanacak kuvvet miktarının, kuvvet uygulama zamanlamasının ve mini vida kalıcılığının değerlendirilmesi de hedeflenmiştir.Araştırma materyalini 64 bireyden elde edilen klinik ve radyolojik kayıtlar oluşturmaktadır. Sınıf II anomaliye sahip 16 erkek 16 kız, toplam 32 birey tedavi grubunu ve tedavi görmemiş ve yine sınıf II anomaliye sahip 16 erkek 16 kız, toplam 32 birey kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışmada tedavi grubunu oluşturan vakalar, iskeletsel ve dişsel sınıf II ilişkiye, mandibuler geriliğe, artmış overjete (5 mm'den fazla), üst ve alt çenede minimum veya moderate çapraşıklığa sahip, daimi dişlenme döneminde ve büyüyen bireylerden seçilmiştir.Tedavi grubunda ortalama yaş 12.98±1.01 yıl, kontrol grubunda ortalama yaş 12.60±1.24 yıldır. Kontrol grubu cinsiyet, iskeletsel olgunluk, kronolojik yaş ve çeneler arası ilişki dikkate alınarak mümkün olduğunca tedavi grubuna benzer özellik gösteren bireylerden oluşturulmuştur.Tedavi grubu mini vidalardan kuvvet uygulanma zamanlamasına göre; mini vida yerleştirmesini takiben kuvvet uygulamadan önce 3 hafta beklenilen grup (Grup 1) ve mini vida yerleştirmesini takiben hemen kuvvet uygulanan grup (Grup 2) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.Tedavi grubuna dahil edilen hastalardan tedavi başı (T1), mini vidalardan kuvvet uygulamasından hemen önce (T2) ve 6 ay sonra (T3) lateral sefalometrik, panaromik ve periapikal filmler, ortodontik çalışma modelleri, ağız içi ve dışı fotoğraflar ve T1 ve T3 dönemlerine ait el-bilek filmleri kayıt olarak alınmıştır. Kontrol grubunu oluşturan bireylerin kontrol başı ve kontrol sonu olmak üzere 1 yıl arayla çekilen lateral sefalometrik ve el-bilek filmleri kullanılmıştır.Lateral sefalometrik filmler üzerinde 16 iskeletsel, 6 dişsel ve 11 yumuşak doku olmak üzere toplam 33 referans noktası belirlenmiştir. İskeletsel, dental ve yumuşak dokuya ait toplam 48 ölçüm yapılmıştır.İlk aşama olarak, tedavi grubuna dahil 32 hastanın tüm üst dişlerine braketler yapıştırılmıştır. Üst dental arkta yer alan dişler seviyelendikten sonra, üst çenede 0.017x0.025 inç ark telinden üst kesici dişlere aktif palatinal kök torku veren ve bukkal bölgede pasif tork içeren, arttırılmış spee eğrisine sahip bireysel arklar hazırlanmıştır. Bu ark teline santral ve lateral dişlerin arasına sağ ve sol olmak üzere 2 adet kanca (crimpable hook) yerleştirilmiştir. Bu aşamada mini vidalardan kancalara her iki tarafta 500'er gram sınıf II elastik verilmiştir. Hastalara bu elastikleri sürekli kullanmaları söylenmiştir. Sınıf II elastik tedavisine başlandıktan 6 ay sonra uygulamaya son verilerek materyal toplanmıştır.Lateral sefalometrik filmlerde tedavi ve kontrol gruplarına ait parametrelerin tanımlayıcı istatistiksel değerleri hesaplanmış, takip dönemlerinde grup içi farklılıklar eşleştirilmiş t-testi, gruplar arası farklılıklar student's t-testi ile analiz edilmiştir. Tedavi grubunda meydana gelen değişimlerin önemi için tekrarlanan ölçümlü varyans analizi ve Duncan testi uygulanmıştır. Grup 1 ve 2'nin tedavi etkileri açısından karşılaştırılmaları sonucunda aralarında önemli bir farklılık bulunmamıştır. Bu nedenle iki grup birleştirilerek tek bir tedavi grubu oluşturulmuştur.Bu çalışmada mini vida uygulamasında 64 adet mini vidadan 57'sinin stabil kaldığı, 7'sinde kayıp olduğu görülmüş, başarı oranının % 89.06, başarısızlık oranının ise % 10.94 olduğu tespit edilmiştir. Sınıf I molar ilişki Grup 1'de 76.13±27.80, Grup 2'de 81.63±24.22 ve tüm tedavi grubunda 78.87±25.80 günde elde edilmiştir.s n ss açısı kontrol grubunda 0.36±1.18 ? artarken, tedavi grubunda -1.66±0.97 ? azalmıştır. s n sm açısı kontrol grubunda 0.58±1.38 ? , tedavi grubunda 1.24±1.25 ? artmıştır. Bunun sonucunda ss n sm açısında kontrol grubunda -0.26±0.79 ? azalma meydana gelmiş, tedavi grubunda ise -2.91±1.30 ? azalma tespit edilmiştir. Tedavi grubunda ar-gn uzunluğu 3.65±3.08 mm artmış ve NSL/ML açısı -0.60±1.58 ? azalmıştır.Overjet kontrol grubunda 0.12±0.64 mm artarken, tedavi grubunda -3.35±2.39 mm azalmıştır. Üst ve alt kesici dişlerde retraksiyon ve dikleşme, üst molar dişte ise distalizasyon izlenmektedir. Üst dudak konumunda kontrol grubunda önemli bir değişim görülmezken, tedavi grubunda -0.57±1.29 mm'lik bir retrüzyon meydana gelmiştir. Alt dudak tedavi sürecinde (T3-T1) kontrol grubuna göre önde yer almış, çene ucu ise yine tedavi grubunda kontrol grubuna göre önemli miktarda ileride konumlanmıştır. Çene ucu kontrol grubunda 0.93±2.2 mm, tedavi grubunda 3.26±2.92 mm ileriye hareket etmiştir.Bu çalışmada uygulanan yöntem, sınıf II vakalarda olumlu dişsel, iskeletsel ve yumuşak doku etkileri olan, ortodontik tedavi süresini 6-8 ay kısaltan, ekstraoral ankraj aygıtı kullanımı gerektirmeyen, tedavinin tek aşamalı yapılmasına imkan tanıyan ve çevre dokularda olumsuz etkileri olmayan bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the dental and skeletal effects of class II elastics applied from mandibular mini screws in class II division 1 patients. Effects of force magnitude and timing of force application on the stability of the mini screws have also been evaluated..This study was carried out on 64 individuals. Sixteen boys and 16 girls with class II malocclusion served as the treatment group and untreated 16 boys and 16 girls served as the control group. The treatment group subjects were growing patients in the permanent dentition who had skeletal and dental class II morphology, mandibular retrusion, increased overjet (over 5 mm) and minimum or moderate crowding in the upper and lower arches.The mean ages of the treatment and control groups were 12.98±1.01 and 12.60±1.24 years respectively. The individuals in the control group was resembled the treatment group subjects according to sex, skeletal maturity, chronological age and intermaxillary relationship.At the start of this clinical study, two treatment groups have been described according to the timing of force application. In the group 1, 500 gram class II elastic traction was applied for 3 weeks after the insertion of the mini screws and in the group 2 force was applied immediately following the insertion of the mini screws.Lateral cephalometric, panaromic and periapical radiographs, orthodontic casts and photographs were obtained from each patient at the start of treatment (T1), at the initiation of force application (T2) and 6 months after elastic traction (T3). The hand and wrist radiographs were taken at the T1 and T3 time points. Lateral cephalometric and hand and wrist radiographs were analyzed at the start and end of 1 year follow-up period in the control group.Sixteen skeletal, 6 dental and 11 soft tissue landmarks were described and 48 parameters were measured in order to analyze the skeletal, dental and soft tissue changes.As the first step, the fixed appliance therapy was initiated on the upper dentition in all of the patients. After leveling of the maxillary teeth, 0.017x0.025?? stainless steel maxillary arch wires consisted of active palatinal root torque in the anterior region, passive torque for the posterior teeth and also including increased curve of spee was prepared and then applied to each patient. At the same session, two crimpable hooks were fixed on the upper arch wire between the lateral and central incisors. Then, 500 gram class II elastics were applied between the mini screws and the crimpable hooks for a duration of 6 months. Patients were instructed to use the elastics during the day and sleep. Force application was ended and orthodontic records have been obtained after 6 months of orthopedic elastic traction.The descriptive statistics of the treatment and control groups have been calculated for the lateral cephalometric measurements and then, intra- and inter-group differences were evaluated by using the paired and student?s t-tests. In the treatment group, variance analysis and Duncan test was used to analyze the treatment effects during different periods. No significant differences were found between the group 1 and 2 in regard to the treatment effects, thus two groups were combined for further statistical analysis.Fifty seven out of 64 mini screws were stable while 7 of them were lost. Success rate was 89.06 % and failure rate was 10.94 %. The mean time to achieve class I relationship was 76.13 ± 27.80 days and 81.63 ± 24.22 days in the group 1 and 2 respectively and 78.87±25.80 days in the joined treatment group.The s ns ss angle was increased 0.36±1.18° in the control group and decreased -1.66±0.97° in the treatment group. The increase of s n sm angle in the control group was 0.58±1.38° and 1.24±1.25° in the treatment group. The decrease in the ss n sm angle was -0.26±0.79° in the control group and -2.91±1.30° in the treatment group. Ar-gn length increased 3.65±3.08 mm and the NSL/ML angle was decreased 0.60±1.58° in the treatment group.The overjet increased 0.12±0.64 mm in the control group, but it was decreased -3.35±2.39 mm in the treatment group. Upper and lower incisors showed retraction and up righting and upper molars displayed distalization. The change in the upper lip position was not significant in the control group but there was -0.57±1.29 mm retrusion in the treatment group. The lower lip and the chin were positioned forward in the treatment group compared to the control group (T3-T1). The chin showed forward displacement of 0.93±2.27 mm in the control group, and 3.26±2.92 mm in the treatment group.The treatment type used in this study was a single step procedure with no need for extraoral anchorage appliances. This type of treatment shortens the orthodontic treatment time in skeletal class II cases, with favorable effects on the skeletal, dental and soft tissue structures.