Normal okluzyona sahip Ankara bölgesi çocuklarında yaşa ve cinsiyete göre sefalometrik normlar
Cephalometric norms for Ankara region children with normal occlusion according to age and gender
  1. Tez No: 242722
  2. Yazar: NUR AYŞİN TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÖGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, norm, normal okluzyon, sefalometri, yaş, Gender, norm, normal occlusion, cephalometry, age
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türk toplumu için sefalometrik normları oluşturmak ve1. Oluşturulan bu normları diğer toplumların normları ile karşılaştırmak,2. Her iki cinsiyet için ayrı sefalometrik normlara gerek olup olmadığınıdeğerlendirmek için cinsiyetler arasındaki farkı araştırmak,3. Farklı yaş grupları için ayrı normların kullanılmasına gerek olup olmadığınıaraştırmaktır.Araştırmamızda lateral sefalogramları kullanılan bireyler önce kız ve erkek olmak üzere iki ana gruba, daha sonra her bir ana grup yaş gruplarına göre alt gruplara bölünmüştür (10-11 yaş, 12-13 yaş, 14-15 yaş ve erişkin). 10-11 yaş grubu 81 bireyden (41 erkek ve 40 kız), 12-13 yaş grubu 97 bireyden (48 erkek ve 49 kız), 14-15 yaş grubu 104 bireyden (51 erkek ve 53 kız) ve erişkin grup 62 bireyden (28 erkek- 18-30 yaş arasında ve ortalama yaşları 23; ve 34 kız- 18-25 yaş arasında ve ortalama yaşları 22) oluşmaktadır. Toplam birey sayısı 344'dür (168 erkek ve 176 kız).Kız ve erkeklerdeki Steiner, McNamara ve Ricketts parametreleri arasındaki farkların önemli olup olmadığının test edilmesi amacıyla yaş gruplarına göre Student t-testi uygulanmıştır. Steiner, McNamara ve Ricketts parametrelerinde yaş grupları arasındaki farkın önemli olup olmadığının test edilmesi amacıyla Varyans analizi uygulanmış, istatistik olarak farklı olan grupların önemliliğinin test edilmesinde Duncan metodundan yararlanılmıştır.Farklı toplumlara ait Steiner, McNamara ve Ricketts analiz normları toplumumuz bireylerinin normları ile karşılaştırıldığında önemli farklılıklar gözlenmektedir. Çalışmamızda cinsiyetler arası fark incelendiğinde her üç analizde de önemli farklılıklar gözlenmiştir. Yaklaşık olarak prepubertal, pubertal, postpubertal ve erişkin dönem olarak ayırdığımız gruplardaki sefalometrik normlar karşılaştırıldığında önemli farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak; evrensel standart normlar yerine kendi toplumumuza ait normların kullanılmasının daha uygun olabileceği gözlenmiştir. Teşhis ve tedavi planlaması sırasında cinsiyetin göz önünde bulundurulmasının önemi gözlenmektedir. Ayrıca yaş dönemleri için ayrı ayrı verilmiş olan standart normların kullanmasının daha uygun olabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to create cephalometric norms for Turkish population and1.to compare these created norms with the norms of other populations,2.to evaluate differences between genders and to bring out if different cephalometric norms that could be used for each gender,3.to distinguish if different cephalometric norms that could be used for different age groups.The individuals included in the study were divided into two main groups as males and females, and later every main group divided into sub-groups according to their ages (10-11 years, 12-13 years, 14-15 years and adults). The 10-11 age group consisted of 81 subjects (41 males and 40 females), the 12-13 age group consisted of 97 subjects (48 males and 49 females), the 14-15 age group consisted of 104 subjects (48 males and 49 females) and the adult group consisted of 62 subjects (28 males - mean age 23 years, range 18-30 years; 34 females - mean age 22, range 18-25 years). Total number of total subjects was 344 (168 males and 176 females).Student t-test was performed according to age groups in order to test whether there are statistically significant differences between Steiner, McNamara and Ricketts norms in males and females. Analysis of Variance (ANOVA) was performed to test whether there are statistically significant differences between age groups in Steiner, McNamara and Ricketts parameters. Duncan test was applied to test the statistically significance of the groups which had differences in between.When the norms of Steiner, McNamara and Ricketts analysis for different societies were compared with the norms of Turkish population, statistically significant differences were observed. When differences between genders were investigated, significant differences found for each cephalometric analyzing method. When groups divided as prepubertal, pubertal, postpubertal and adult periods and compared according to cephalometric norms, significant differences were found.As a result, it was observed that using Turkish norms instead of Universal norms could be more appropriate. Taking the gender into consideration during diagnosis and treatment planning was also found crucial. Additionally, it was observed that using standard norms compatible for different age periods could be more appropriate.