2002-2004 yıllarında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde izole edilen brucella kökenlerinde doksisiklin, rifampisin, streptomisin, siprofloksasin duyarlılığı'nın agar dilüsyon ve e test yöntemleri ile saptanması
Assesment of doxycycline, rifampin, streptomycin, ciprofloxacin of brucella strains isolated in Trakya University Hospital between 2002- 2004 with agar dilution and e-test methods
- Tez No: 242758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN KULOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Brucella melitensis, antibiyotik duyarlılığı, E Test, Brucella melitensis, antibiotic sensitivity, E Test
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
TÜTF Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarı'nda Ocak 2002-Aralık 2004 tarihleri arasında hastalardan alınan 41 adet kan kültürü ve 2 adet eklem sıvısı örneğinden, standart metotlarla izole edilen ve Brucella olarak adlandırılan 43 suş çalışmaya alındı. İzole edilen suşlardan 42'i B. melitensis biyotip 3, 1'i B. melitensis biyotip 1 olarak adlandırıldı. Bu suşların in vitro olarak doksisiklin, streptomisin, siprofloksasin ve rifampine duyarlılıkları agar dilüsyon referans yöntemi ve E Test yöntemi ile araştırılarak, 48 ve 72 saat sürenin sonunda CLSI agar dilüsyon referans yöntemi sonuçları ile karşılaştırılmıştır.Bütün izolatlar 48 ve 72 saat sonunda hem agar dilüsyon hem de E Test yöntemi ile doksisiklin, streptomisin ve siprofloksasine duyarlı iken 48 saat sonunda agar dilüsyon yöntemi ile suşların 8'inin (%19) rifampisine azalmış duyarlılık gösterdiği, E Test-1 ve E Test-2 yöntemi ile ise rifampisine duyarlı olduğu belirlenmiştir. İzolatların 72 saat sonunda ise; agar dilüsyon yöntemi ile 41'inin (%95), E Test-2 yöntemi ile 4'ünün (%9) rifampisine azalmış duyarlılık gösterdiği, E Test-1 yöntemi ile ise rifampisine duyarlı olduğu belirlenmiştir.İki yötem arasında MİK değerleri göz önüne alındığında; sadece streptomisin ve rifampisin test edildiğinde agar dilüsyon yöntemi ile E Test arasında uyum bulunurken, duyarlılık paterni göz önüne alındığında; doksisiklin, streptomisin ve siprofloksasin test edildiğinde %100, rifampisin test edildiğinde %83 uyum bulunduğu belirlendi.Bu bulgular ışığında E Test yönteminin B. melitensis suşları için alternatif bir duyarlılık test yöntemi olarak kullanımının sınırlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 43 Brucella strains isolated by standard methods from 41 blood and 2 joint fluid samples of patients who administered to Clinical Microbiology Laboratory of Trakya University, Medical Faculty were examined. Forty-two of isolated strains were named as B. melitensis biotype 3 and one was named as B. melitensis biotype 1. In vitro sensitivity of these strains to doxycycline, streptomycine, ciprofloxacin and rifampin were determined using agar dilution method and E Test method, these findings were compared to results of CLSI agar dilution, which is reference method, at the end of 48 and 72 hour-periods.All isolates were found to be sensitive to doxycycline, streptomycine and ciprofloxacin at the end of 48 and 72 hours by both agar dilution method and E Test method. At the end of 48 hour period, 8 of strains (19 %) showed decreased sensitivity to rifampin by agar dilution method, whereas E Test-1 and E Test-2 method revealed that these strains were sensitive to rifampin. At the end of 72 hours, however, 41 and 4 of strains (95% and 9%) showed reduced sensitivity to rifampin by agar dilution method and E Test-2 method, respectively, while increased sensitivity to rifampine was found by E Test-1 method.In respect to MIC values between two methods, when only streptomycine and rifampin were tested, a concordance was found between agar dilution method and E Test. As sensitivity pattern was taken into account, when doxycycline, streptomycine and ciprofloxacin were tested, concordance rate was 100%, and with rifampin 83% of concordance was found.With these findngs, it is concluded that use of E Test method would be limited as an alternative sensitivity test method for B. melitensis strains.