Mastektomi ameliyatı olan hastalarda postoperatif dönemde hastaların hemşirelik bakımından memnuniyeti ve bireyin sosyodemografik özellikleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship of satisfaction from nursing care in postoperative period and sociodemographic characteristics of the patients underwent to mastectomy surgery
- Tez No: 242762
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜ YILDIZ FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mastektomi, Hemşirelik Bakımı, Memnuniyet, Newcastle Ölçeği, Mastectomy, Nursing Care, Satisfaction, Newcastle Scale
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma mastektomi cerrahisi geçiren hastaların sosyodemografik karakteristikleri ve postoperatif dönemde hemşirelik bakımından memnuniyetleri arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere yapıldı. Ekim 2007 ve Haziran 2008 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Edirne Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniklerinden uygun 53 mastektomi hastası çalışmaya dahil edildi. Verilerin toplanmasında Newcastle Memnuniyet Hemşirelik Bakım Ölçekleri ve bireysel bilgi formu kullanıldı. Sosyodemografik özellikler arasında yaş, medeni durum, eğitim, aile bireyleri, meslek, sosyal güvenlik ve daha önceki hastaneye yatışlar ele alındı. Tüm veriler SPSS yazılım programına girilerek analizleri yapıldı. Tanımlayıcı istatistiklerin yanısıra, bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis varyans analizi kullanıldı. Farklı değişkenler arasında ilişki varlığı Korrelasyon analizi ile araştırıldı. Çalışma grubunun memnuniyet skorları daha önce belirlenmiş ortalama sonuçlardan daha yüksekti. HBMÖ için ortalama (±SD) 55.18 (±15.14) ve HBYÖ için 70.45 (±16.82) değerleri elde edildi. Yaş ve memnuniyet skorları arasında anlamlı derecede pozitif bir korelasyon saptandı bu da daha yaşlı bireylerde memnuniyetin daha yüksek olduğunu gösterdi (r = 0,36, p = 0,008). Ek olarak, postoperatif dönemin daha uzun olduğu hastalarda memnuniyet skorları da daha yüksekti (r = 0,27, p = 0,049). Diğer sosyodemografik parametreler memnuniyet skorunun anlamlı belirleyicileri değildi. Özellikle, bir hasta altgrubu (üniversite hastanesi) diğer bir altgruptan (devlet hastanesi) memnuniyet bakımından farklı özellikler gösterdi. Ortalama HBMÖ skoru devlet hastanesi hastalarında yüksek iken (sırasıyla 67,7 ± 6,1'e karşı 53,1 ± 17,0; p = 0,021) ortalama HBYÖ skoru üniversite hastanesi hastalarında yüksek bulundu (sırasıyla 53,1 ± 9,4'e karşı 76,2 ± 19,4; p = 0,001). Sonuç olarak, mastektomi hastalarında postoperatif hemşirelik bakımı döneminde memnuniyet düzeyi ile istatistiksel bakımdan anlamlı ilişki gösteren tek demografik karakteristik yaş idi.
Özet (Çeviri)
This study was undertaken to investigate the relationship of satisfaction from nursing care in postoperative period and sociodemographic characteristics of the patients underwent to mastectomy surgery. Fifty-three eligible mastectomy patients recruited from Trakya University Faculty of Medicine Deparment of General Surgery and General Surgery Clinics of Edirne State Hospital between October 2007-June 2008. Data collection were performed by using Newcastle Satisfaction with Nursing Care Scales and an general information form. Sociodemographic characteristics include age, marital status, education, family status, profession, social security, and previous hospitalizations. All data entered into and analysed by using SPSS software program. Besides descriptive statistics, Mann Whitney U test for comparisons of independent samples and Kruskal Wallis Analysis of Variance were used. Relationship between different variates was investigated using Correlation analysis. Satisfaction scores of the study group was higher than previously established average results with a mean (±SD) of 55.18 (±15.14) for HBMÖ and of 70.45 (±16.82) for HBYÖ. There was a positive correlation between age and satisfaction scores suggesting that satisfaction scores were higher in the older patients (r = 0,36, p = 0,008). In addition, longer posteoperative period resulted in better satisfaction scores (r = 0,27, p = 0,049). Other sociodemographic parameters were not significant predictors of postoperative satisfaction. In particular, a patient subgroup (i.e. from university hospital) was different from another patient subgroup (i.e. from state hospital) in terms of the type of satisfaction. Mean HBMÖ score was higher in patients of state hospital (67,7 ± 6,1 vs 53,1 ± 17,0 respectively, p = 0,021) whereas mean HBYÖ score was higher in patients of university hospital (53,1 ± 9,4 vs 76,2 ± 19,4 respectively, p = 0,001). In conclusion, only demographic characteristic that showed a significant relationship with satisfaction level was age in mastectomy patients during postoperative nursing care period.