Hastanede yatan ve geçici üriner kateterizasyon uygulanan hastalarda kateterde bakteriyel ve fungal kolonizasyonun araştırılması
Transient urinary catheterisation, evaluating the fungal and bacterial colonisation on hospitalised patients
  1. Tez No: 242793
  2. Yazar: SALİH ATAKAN NEMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DOYUK KARTAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: bacteriuria, colonisation, funguria, risk factors, urinary catheterisation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Hastane kökenli enfeksiyonlar(HKE) günümüzde modern tıbbın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biridir.Hastane kökenli enfeksiyonların önemli bir kısmını oluşturan nozokomiyal ürinersistem enfeksiyonları (NÜSE) yatan hastalarda morbidite mortalitenin ve önemlisebeplerinden biridir. Üriner kateterizasyon uygulamasının NÜSE'nın büyük birkısmıyla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada Eskişehir OsmangaziÜniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi,Üroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum servislerinde 3aylık çalışma periyodu boyunca geçici üriner kateterizasyon uygulanan hastalardakateter içi ve eş zamanlı idrar örneği alınarak kateter lümeninde ve idrardamikroorganizma kolonizasyonunun araştırılması, olası risk faktörlerinindeğerlendirilmesi amaçlandı. Geçici üriner kateterizasyon uygulanan 129 hastaçalışmaya alındı. Çalışma grubunu oluşturan hastaların 56'sında (%43.4) idrarve/veya kateterinde mikroorganizma üremiş olup, 73'ünde (%56.6) herhangi birüreme olmamıştır. Yapılan bivaryet analizlerde kadın cinsiyet, kateterizasyonsüresinin uzaması, acil-elektif kateterizasyon uygulanması, üriner kateterizasyonuuygulayan kişi, yakın dönemde üriner girişim öyküsü, diyabet öyküsü gibi bağımsızdeğişkenlerle idrar ve/veya kateter lümeninden mikroorganizma izolasyonu arasındaanlamlı ilişki saptandı (her biri için p< 0.05). Ancak oluşturulan lojistik modelsonuçlarına göre, kadın olmak (OR=2.730) ve kateterizasyon süresinin >7 günolması (OR= 3.232) geçici üriner kateterizasyon uygulanan hastalardamikroorganizmaların üremesinde önemli risk faktörleri olarak saptandı (her biri içinp
Özet (Çeviri)
Hospital acquired infections(HAIs) are one of the most importantproblems that modern medicine faced . Nosocomial urinary tract infections(NUTIs)which constitute a major part of HAIs are important on morbidity and mortality ofhospitalised patients. Urinary catheterisation is frequently associated with NUTIs. Inthis study, it?s aimed to evaluate fungal and bacterial colonisation and related riskfactors in 129 patients who have hospitalised in departments of Surgery, Urology,Orthopaedics and Traumatology, Gynecology and Obstetrics with transient urinarycatheterisation during the study period. One hundred and twenty-nine patientsunderwent transient urinary catheterisation enrolled this study. Both urine culture andintraluminary swab culture were taken. Urine culture and/or intraluminary swabculture were positive in 56 (%43.4) patients enrolled the study. Seventy three(56.6%) of patients were culture negative. Bivariate analysis showed statisticallysignificant relation between female gender, prolonged duration of catheterisation,urgent-elective catheterisation, person performing catheterisation, previously urinaryprocedures, precence of diabetes and microorganism isolation in urine and/orintraluminary swab cultures (p< 0.05). Therefore in logistic regression model, femalegender(OR=2.730) and duration of catheterisation longer than 7 days (OR= 3.232)were found important risk factors for microorganism isolation in urine and/orintraluminary swab cultures(p< 0.05). Though the relation between intraluminarymicroorganism colonisation and NUTIs is not clearly established, it may leadbacteriuria. In patients with catheter associated urinary tract infection and notresponding adequate antimicrobial therapy, it may be considered to discontinueurinary catheterisation or change urinary catheter.