Açık kalp cerrahisinde magnezyum ve askorbik asidin kombine uygulanmasının miyokard iskemi ve reperfüzyon üzerine etkileri.
Combined effects of the implementation of magnesium and ascorbic acid on myocardial ischemia and reperfusion in open heart surgery.
  1. Tez No: 242794
  2. Yazar: ABDULKADİR GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BEŞOĞUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, magnezyum, kalp, iskemi-reperfüzyon, Ascorbic acid, magnesium, heart, ischemia-reperphusion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kalp cerrahisinde uygulanmakta olan anestezi teknikleri miyokard koruma yöntemleri ve cerrahi tekniklerdeki gelişmelere rağmen, miyokardiyal iskemi reperfüzyon hasarı mortalite ve morbiditenin halen en önemli nedenlerinden biridir. Çalışmamızda askorbik asid ve magnezyumun kombine kullanımının kalp iskemi reperfüzyon hasarına olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya NYHA sınıf I, II veya III'e uyan, EF %40 veya üzerinde olan hastalar dahil edilmiş, Ca kanal blokeri veya antioksidan ilaç kullananlar alınmamıştır. Hastalarda premedikasyon ve anestezik yöntem standart tutulmuştur. Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. C grubunda indüksiyondan sonra 50 mg/kg dozunda I.V. askorbik asit uygulanmıştır. CM grubunda ise aynı dozda askorbik aside ek olarak indüksiyon sonrası 30 mg/kg I.V. Mg uygulanmıştır.MDA, CK-MB ve LDH düzeyleri için kan örneği alınmıştır. Hemodinamik ölçümler yapılmıştır. Yüksek doz askorbik asit uygulanması ile kardiyak enzim düzeyleri ve hemodinamik ölçümlere yansımamıştır. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da CM grubunda K ve C gruplarına göre daha düşük kardiyak enzim düzeyleri belirlenmiştir. CM grubunda K grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı aritmi azlığı dikkat çekmektedir.Sonuç olarak açık kalp cerrahisinde miyokardiyal iskemik hasarı azaltmak için askorbik asit ve Mg'un birlikte uygulanması yararlı olabilir. Bu tezimizi desteklemek için daha büyük hasta serilerine ihtiyaç olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Despite of all the technical advances in anesthesia, myocardial protection and cardiac surgical techniques, we still face the clinical reflections of ischemia reperfusion injury. The goal of this study was investigated the combined effects of magnesium and ascorbic acid on cardiac ischemia reperfusion injury. The patients with NYHA class I, II or III, EF 40% or over were included. The patients treated with Ca channel blocker or antioxidants were evaluated. The standard premedication and anesthetic techniques was performed. There was no statistically significant in demographic characters of the patients. Ascorbic acid 50 mg/kg I.V. was applied to the group C. Group CM; the same dose of ascorbic acid and 30 mg / kg I.V. Mg applied. MDA, CK-MB and LDH levels were analysed in the blood. Hemodynamic measurements were recorded. High-dose ascorbic acid, cardiac enzyme levels with the implementation and hemodynamic measurements did not reflect. There was no statistically significant in the CM group, group K and C in to cardiac enzyme levels. There was statistically significant decreases arrhythmias in the CM group and K group. To reduce the ischemic myocardial damage, in the patients undergoing cardiac surgery ascorbic asid with Mg may be efficacious. The larger population are needed to prove our thesis.