+2 ve +3 değerlikli demir kullanan hamilelerde dna hasarının, sağlıklı benzer kontrol grubu ve kendi arasında karşılaştırılması
Comparition dna damage in pregnant who used with valance +2, +3 iron, similar healty control group and between them
- Tez No: 242839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN TOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Mononükleer lökosit DNA hasarı, Toplam oksidan seviye, Toplam antioksidan seviye, Oksidatif stres, Pregnancy, Mononuclear leukocyte DNA damage, Total oxidant status, Total antioxidant status, Oxidative stress index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada +2, +3 değerlikli demir preparatı kullanan ve demir preparatı kullanmayan gebelerde mononükleer lökosit DNA hasarı ve oksidatif metabolizmanın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 27 tane +2 Fe preparatı kullanan (Grup 1), 32 tane +3 Fe preparatı kullanan (Grup 2) ve 32 tane Fe preparatı kullanmayan (Grup 3) gebe dahil edildi. Çalışmaya yaş ve gravida sayıları benzer olanlar alındı. Çalışmaya dahil edilen olgulardan usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde mononükleer lökosit DNA hasarı, toplam antioksidan seviyesi (TAS) ve toplam oksidan seviyesi (TOS) Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Labarotuvarı'nda çalışıldı ve oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplandı. DNA hasar düzeyi Grup 1 de, Grup2 ve 3'e göre anlamlı yüksek bulundu. DNA hasar düzeyi; Grup 1'de en yüksek, Grup 2'de ikinci olarak yüksek, Grup 3'de ise en düşüktü. TAS, Grup1 ve 2'de birbirine yakın Grup 3'de belirgin artmıştı. TOS değerleri; Grup 1 de grup 2 ye nazaran daha yüksek değerler izlenirken, Grup 3 de daha düşüktü. Tüm bunlara paralel olarak OSI Grup 2'de en yüksek, Grup 1'de ikinci yüksek ve Grup 3'de en düşük olarak belirlendi. Çalışmaya katılan gebelerin sadece %7,6' sında anemi tespit edildi. Bu çalışmaya göre gebelerde proflaktik demir kullanımı; DNA hasarına, TOS'un artması ve TAS'ın düşmesine buna bağlı olarak da OSİ değerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate mononuclear leukocyte DNA damage and the oxidative metabolism, in pregnant that used +2 and +3 iron or not used. There were 27 pregnant women using valance +2 iron (Group 1), 32 pregnant women using valance +3 iron (Group 2) and 32 pregnant women who not used iron (Group 3) in this study. Those numbers are similar in the study were age and gravida. Blood samples were taken from enrolled subjects in appropriate way and mononuclear DNA damage, total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS) were studied in Biochemistry Laboratories of Harran University Medical Faculty, and oxidative stress index (OSI) was calculated. Group 1, the level of DNA damage were significantly higher than Group 2 and 3. DNA damage level, the highest in Group 1, Group 2, the second highest, while the lowest was in Group 3. TAS, Group1 and 2 close to each other in Group 3 had increased significantly. TOS values, higher values compared to Group 1, Group 2 is being monitored, were lower in Group 3. All this in parallel with the highest OSI Group 2, the second highest in Group 1 and Group 3 was determined as the lowest. We found anemia only 7.6 % of pregnant. According to this study, there was more DNA damage and oxidative balance was broken in groups used iron in two- way as increased TOS and decreased TAS. Our findings show that using prophylactic iron increased DNA damage, oxidative stress in pregnant women.