Şizofreni hastalarında oksidatif metabolizmanın değerlendirilmesi
Oxidative in patients with schizophrenia evaluation of metabolism
  1. Tez No: 242840
  2. Yazar: MEHMET GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Toplam oksidan seviye, Toplam antioksidan seviye, Oksidatif stres, Schizophrenia, Total oxidant status, Total antioxidant status, Oxidative stress index
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada şizofreni hastalarında oksidatif metabolizmanın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde toplam antioksidan seviyesi (TAS) ve toplam oksidan seviyesi (TOS) Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Labarotuvarı'nda çalışıldı ve oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplandı. Hastalarda kontrollere göre TOS ve OSİ değerleri anlamlı olarak yüksek bulunurken TAS değerleride anlamlı olarak düşük tespit edildi. Bu çalışmaya göre şizofrenide oksidatif denge TOS'un artması ve TAS'ın düşmesi yönünde olmak üzere iki yönlü olarak bozulmuştur. Bulgularımız artmış oksidatif stresin şizofreninin seyrini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the oxidative metabolism in patients with schizophrenia. Blood samples were taken from enrolled subjects in appropriate way and total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS) were studied in Harran University Medical Faculty Biochemistry Laboratories and oxidative stress index (OSI) was calculated. We found that TOS and OSI values were higher and TAS values lower in patients group than haelthy controls. According to this study, oxidative balance was broken in schizophrenia in two- way as increased TOS and decreased TAS. Our findings show that increased oxidative stress may negatively affect the course of schizophrenia.