Gaziantep ili 112 acil ambulanslarının 3 yıllık çalışma sonuçları
Gaziantep city 3 yearly study results of 112 emergency ambulances
  1. Tez No: 242964
  2. Yazar: MURAT ZENGİNOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHÇET AL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ambulans, 112, Otomasyon, Ambulance, 112, Automatisation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmamızda Gaziantep ilinde 2006?2008 yılları arasındaki 3 yıllık dönemde ambulans çalışma düzenini inceledik.Çalışmada 112 ambulanslarında çalışan personel sayısı, acil hastalar için günlük yapılan çıkış sayıları, hastaya ulaşma ve en yakın sağlık kurumuna ulaştırma süreleri, hastaların hastalıklarına göre dağılımı, vakaların cinsiyet ve yaşa göre dağılımı istasyon başına düşen nüfus ve 112 acil komuta merkezi ile hastaneler arasındaki otomasyon incelendi. Elde edilen veriler Microsoft Office Excel programı kullanılarak analiz edildi.Cinsiyete göre erkek vakalar bayan vakalardan fazla bulundu. 65 yaşın üzerinde bayan vaka sayısı erkek vaka sayısından fazla bulundu. En fazla vaka erkeklerde 16-25 yaş grubunda, bayanlarda 65 yaş üzeri grupta bulundu. Vaka sayısının her yıl arttığı tespit edildi. Çağrı nedenlerine vakaların %54.6'sı medikal vakalar, %16.3'ü trafik kazaları olarak tespit edildi. Ön tanılara göre travma vakalarının giderek azalmakta olduğu, buna karşılık kardiyovasküler sistemle ilgili vakaların ise artmakta olduğu tespit edildi. Vakaların büyük çoğunluğunun sağlık bakanlığı hastanelerine nakledildiği tespit edildi. Vakaların büyük çoğunluğuna ilk 20 dakika içerisinde ulaşıldığı görüldü. Ambulans çıkışlarının %62.5'i hastaneye nakil, %13.5'i yerinde müdahele ve %9.5'i hastaneler arası nakille sonuçlandığı görüldü. Ambulans çıkış sayılarının her geçen yıl artmakta olduğu tespit edildi.Bu çalışmayla ambulans kullanım oranının giderek artması nedeniyle acil vakaya ulaşımda gecikmeye neden olmamak için planlamaya gidilmesi gerektiği, bununla birlikte hastanelere nakil sırasında bekleme süresini en aza indirmek için komuta merkezi ile hastaneler arası iletişim üst düzeyde olması gerektiği ve hastanelerin dolu ve boş yatak listelerini sık güncellemeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we have examined ambulance working order in 3 years period between the years 2006-2008 in Gaziantep city.In this study personnel number working in 112 ambulances, daily emergency exit numbers for emergency patients, period of time of arriving the patient and arriving the closest medical institution, transfer of patients according to their illness, range of cases to sexuality and age, population per station and automatisation between 112 emergency command center and hospitals have been examined. Data acquired is analyzed by using Microsoft Office Excel program.According to the gender male cases have been found more than female cases. Female case number above 65 years old has been found more than male case number. The highest case has been found in 16-25 years old group for males and above 65 years old for females.It?s determined that the case number is increasing every year. The reason of announcements is determined as 54.6% medical cases and 16.3% traffic cases. According to pre-diagnosis it?s determined that trauma cases are decreasing and the cases concerning cardiovascular system are increasing gradually. It?s seen that a great majority of the cases are reached within the first 20 minutes. It?s seen that ambulance emergency exits contains 62.5% hospital transfer, 13.5% a timely intervention and 9.5% transfer inter-hospitals. Ambulance exit numbers are increasing every passing year has been determined.With this study it is concluded that planning should be done not to cause any delay in reaching emergency case because of rate of increase of ambulance usage and in addition to this it?s determined that the communication between command center and inter-hospitals should be in maximum level to minimize waiting period during transfer to hospitals and frequent updates of used and empty bed lists of hospitals should be done.