Endometrial adenokarsinom ve hiperplazilerde CTNNB1 mutasyonu, ß-katenin ve E-kaderin ekspresyonu, klinik ve histopatoloojik prognostik faktörlerle ilişkisi
CTNN1 mutation, ß-catenin and E-cadherin experssion, and the relationship with the clinical and histopathological prognostic factors in endometrial adenocarsinomas and hyperplasias
- Tez No: 242968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GÜMÜRDÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Endometrioid adenocarcinoma, E-cadherin, ß-catenin, CTNNB1 mutation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Endometrium kanserleri kadın genital sisteminin en sık görülen kanserleridir ve % 80'den fazlasını endometrioid tip adenokarsinomlar oluşturur. Endometrial karsinogenezisde rol alan faktörlerin klinik ve histopatolojik prognostik faktörler ile ilişkisinin saptanması hastaların takibinde ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yol gösterici olacaktır. Bu çalışmada, CTNNB1 mutasyonu, ß-katenin ve E-kaderin ekspresyonları incelenmiş, klinik ve histopatolojik prognostik parametreler ve yaşam süresi ile ilişkisi araştırılmıştır.Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2002-2007 yılları arasında tanı almış 93 endometroid adenokarsinom, 15 kompleks atipik endometrial hiperplazi olgusu alınmıştır. Bu olgulara immünohistokimyasal yöntem ile ß-katenin, E-kaderin antikorları uygulanmış ve PCR yöntemi ile CTNNB1 mutasyonu araştırılmıştır. Endometrioid adenokarsinom olgularında ß-katenin 74 olguda sitoplazmik+membranöz, 14'ünde nükleer pozitif boyanma saptanmış, 5 olguda ise boyanma saptanmamıştır. Atipik endometrial hiperplazi olgularının tümü ß-katenin ile sitoplazmik+membranöz pozitif boyanma göstermiştir. ß-katenin pozitifliği ve grade arasında istatistiksel olarak ilişki saptanmıştır. Univariate analizde ß-katenin ile sağkalım arasında ilişki saptanmıştır. Multivariate analizde, ß-katenin negatifliğinin bağımsız prognostik faktör olduğu görülmüştür. Doksan üç endometrioid adenokarsinomun 34'ünde (% 36,6), 15 atipik endometrial hiperplazi olgusunun 3'ünde (% 20) CTNNN1 mutasyonu saptanmıştır. CTNNB1 mutasyonu ile grade arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Grade yükseldikçe mutasyon azalmaktadır. Endometrioid adenokarsinomlarda, E-kaderin ekspresyonu ile grade, lenfovaskuler invazyon, lenf nodu metastazı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır.Bu çalışmada, CTNNB1 mutasyonunun endometrioid adenokarsinomlarda karsinogenezisin erken basamaklarında rol aldığı görülmüş, negatif ß-katenin ekspresyonunun bağımsız prognostik faktör olduğu saptanmıştır.Anahtar sözlükler: Endometrioid Adenokarsinom, E-kaderin, ß-katenin, CTNNB1 mutasyonu
Özet (Çeviri)
Endometrial cancers are the most common cancers of the female genital tract that more than 80 % of it consist of endometrioid type adenocarcinomas. In endometrial cancers, the underlying factors and their correlation with several histologic and clinical parameters are guiding the patients follow up and new treatment methods. In our study, CTNNB1 mutation, ß-catenin and E-cadherin expressions are examined and their relationship with the prognostic parameters and survival are studied.Between 2002-2007, ninety three endometrioid adenocarcinoma, fifteen atypical endometrial hyperplasia cases were diagnosed in Çukurova University, Medical Faculty at the Pathology Department. We have investigated the expression of ß-catenin and E-cadherin by immunohistochemistry and CTNNB1 by PCR in all cases. In this study 93 endometrioid adenocarcinoma cases membranous and cytoplasmic ß-catenin expression was found in 74 cases, nuclear expression was found in14 cases and negative ß-catenin expression was found 5 in cases. Among the 15 atypical endometrial hiperplasia cases membranous and cytoplasmic ß-catenin expression was found in all of the cases. In univariate analysis ß-catenin was found to have prognostic significance with survival. In multivariete analysis negative ß-catenin expression was found as an independent prognostic factor. CTNNB1 mutation was found in 34 ( 36,6 %) of 93 endometrioid adenocarcinoma, and it was found in 3 (20 %) cases out of 15 atypical endometrial hiperplasia cases. There was a significant correlation between CTNNB1 mutation and histologic grade.Decreased mutations were found in high grade tumors. There were statistical significance between E-cadherin expression and tumor grade, lymphovascular invasion, metastasis of lymph node.In this study, it has been shown that CTNNB1 mutation take a role early steps of carcinogenesis in endometrioid adenocarcinoma and negative ß-catenin expression was found to be an independent prognostic factor for survival.