Yansıtıcı düşünmenin öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulamalarına katkıları
The contributions of reflective thinking to pre-service teachers' teaching practice
- Tez No: 24310
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı düşünme, mikro öğretim, nitel araştırma yöntemi, yansıtıcı düşünme öğretim programı, öğretmen adaylannın özellikleri, Reflective thinking, micro teaching, qualitative research method, reflective thinking curriculum, charecteristics of pre-service teachers
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesinin öğretimi tasarlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerine etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi içerisinde kullanılan stratejilerden“Karma Yapı: Deneysel Desen, Nitel Veri Toplama ve İçerik Analizi”seçilmiştir. Belirlenen yöntemi ve oluşturulan temel yapısı çerçevesinde araştırmanın deseni olarak durum çalışması (case study) seçilmiştir. Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Gönüllü olarak çalışmaya katılan 12 öğretmen adayı akademik basan puanlarına göre altısı Durum-1 ve altısı da Durum-2'de yer alacak biçimde gruplandınlmıştır. Durum-1 'de yansıtıcı düşünme öğretim programı uygulanmış, Durum-2'de yer alan katılımcılar ise normal öğretmenlik uygulamalarına devam etmiştir. Ancak aynı türden verilerin sağlanması için araştırmada kullanılan veri toplama araçlarından uygun olanları bu gruptaki öğrencilere de uygulanmıştır. Yansıtıcı düşünme becerisini geliştirmek amacıyla hazırlanan“Yansıtıcı Düşünme Öğretim Programı”birbirine bağlı iki temel boyuttan oluşmaktadır. İlk boyut öğretmen adaylarının kuramsal çerçeveyi öğrenmeleri amacıyla araştırmacı tarafından fakültede gerçekleştirilmiştir. İkinci boyut öğretmenlik uygulamasının fakülte-okul işbirliği içinde Ankara Kuyubaşı İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilmiş ve devamında, uygulanan her bir derse yönelik mikro öğretim yapılmıştır.IV Program tasarısının değerlendirilmesinde; gözlem notlan, kamera kayıtlan, görüşme formu, kendini değerlendirme formu, katılımcı günlükleri ve ders planlan veri toplama araçlan olarak kullanılmıştır. Programa yönelik; tasanm kararlarını yansıtma, öğretime hazırlık, öğretme- öğrenme süreci ve değerlendirme süreçlerini yansıtma boyutlannda sonuçlara ulaşılmıştır. Öğretmen adaylannın yansıtıcı öğretmen özelliklerinden kişisel ve mesleki niteliklere ilişkin sergiledikleri öğretmen özellikleri belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının yaptıklan eleştirel yansıtmalarda problemin nedenlerini belirleme ve çözüm bulma, değiştirilecek unsurlara karar verme, kendini değerlendirme, yansıtıcı düşünme öğretim programım ve lisans eğitimini değerlendirme boyutlannda sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgulara göre, yansıtıcı düşünme eğitiminin öğretmen adaylannın planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerine olumlu katkılar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to display the effects of the development of the pre- service teachers' reflective thinking skills to the planning, implementation and the evaluation process of teaching. Qualitative research methodology is used for this study.“Mixed Form: Experimental Design, Qualitative Data Collection and Content Analysis”which is administered in qualitative research methodology is used for this study. Case study is prefered as a research design in this framework which consists of methodology and structure of the study. The study is conducted with the fourth grade students of Hacettepe University Faculty of Education Department of Classroom Teaching. Voluntarily participated students were grouped with academic achievement grades, six of them are grouped in Case-I and six of them are grouped in Case-IL Reflective thinking teaching curriculum was implemented in Case-I whereas the participants who were in Case-II continued the routine teaching implemented. But the proper data collection instruments which were used for the collection of the same data were applied to also this group.“Reflective Thinking Curriculum”which was prepared for the development of reflective thinking consists of two dimensions. The first dimension was conducted by the researcher for teaching the conceptual framework to the pre-service teachers at the faculty. Second dimension was conducted at Ankara Kuyubaşı Primary School of which the faculty has a mentor system on teaching practice implementations and the following-up, micro teaching was realised for each course.VI Observation notes, camera recordings, interview form, self evaluation form, participant journals and lesson plans were used as a data collection tool for the evaluation of the curriculum planning. Dimensions of reflection of planning decisions, preparation for teaching, teaching-learning process and the reflection of evaluation process were found for the curriculum implementation. Individual and professional qualifications of teacher properties which are the reflection teacher characteristics of pre-service teachers were identified. In the creative reflections of pre-service teachers; the dimensions like identification and finding solutions of the reasons of the problems in critical reflections, making decisions about the changing factors, self assessment, assessment of reflective thinking curriculum and undergraduate education were found. According to the findings, reflective thinking training provided positive contribution pre-service teachers' planning, implementation and the evaluation process of teaching.