Otolog dolgu maddesi olarak plazmanın jel formunun (Plazmajel) kırışıklıklara uygulandıktan sonra süreye göre etkinlik ve toleransının değerlendirilmesi
Evaluation of efficiency and tolerance of gel form of plasma (Plasmagel), following application in facial wrinkles
  1. Tez No: 243130
  2. Yazar: HANDE AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ATAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: otolog, dolgu maddesi, plazma, autologous, filler, plasma
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Plazmajel kişinin kendi kanından hazırlanan otolog dolgu maddesidir. Bu çalışmanın amacı yüz kırışıklıklarında Plazmajel'in süreye göre etkinlik ve toleransını değerlendirmektir. Çalışmamıza toplam 30 kadın gönüllü katıldı. Gönüllüler uygulama öncesi 15 kişilik iki gruba ayrıldı. Birinci gruba 1 kez, ikinci gruba ise 1 ay arayla 2 kez uygulama yapıldı. Gönüllülerin uygulama öncesi ve sonrası, 1. ve 3. aylarda fotoğrafları çekildi. Uygulamadan 1 ay ve 3 ay sonraki değerlendirme için ?Plazmajel'in Süreye Göre Etkinlik Skoru? oluşturuldu. Bu skora göre, ?etkinlik kayboldu?= < %10, ?etkinlik azalarak devam ediyor?= % 10-49, ?etkinlik belirgin olarak devam ediyor?= % 50-100 şeklinde derecelendirildi. Kırışıklık bölgeleri ?Fitzpatrick Kırışıklık Skalası'na? göre hafif, orta, derin şeklinde sınıflandırıldı. Çekilen fotoğraflar karşılaştırılarak iki araştırmacı tarafından yapılan değerlendirme sonuçlarının ortalamaları alındı. Ayrıca ?Gönüllü Anket Formu? gönüllüler tarafından dolduruldu. Çalışma sonuçlarına göre, gönüllülerin yaş ortalaması 48.87±4.55 yıldı. Birinci uygulamadan 1 ay sonraki değerlendirmede 16 gönüllüde (% 53.3) Plazmajel'in etkinliği % 1-49 oranında, ikinci gruba yapılan ikinci uygulamadan 1 ay sonraki değerlendirmede, 9 gönüllüde (% 60) etkinliğin % 1-49 oranında, 5 gönüllüde (% 33.3) etkinliğin % 50-100 oranında devamlılık gösterdiği saptandı. Grup 2'nin ikinci uygulamasından 3 ay sonraki değerlendirmesinde 5 gönüllüde (% 33.3) etkinlik %1-49 oranında devam ederken, grup 1'in 3 ay sonraki değerlendirmesinde etkinliğin kaybolduğu gözlendi. Grup 1 ve 2'nin süreye göre uygulama etkinlikleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). Anket sonuçlarına göre, gönüllülerin %94.4'ü Plazmajel'i güvenilir buldukları için tercih etmekteydi. Bu sonuçlara göre Plazmajel güvenilir bir üründür, ikinci uygulama etkinliği arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Plasmagel is an injectable autologous soft tissue filler, extracted from one?s own blood. The aim of this study is to evaluate efficiency and tolerance of Plasmagel regarding duration of application. Thirty women volunteers were included in the study, aged 40-60 years (mean 48.8 ? 4.5 years). The patients divided into two goups before application. Plasmagel was applied once in the first group and twice in the second group at first and third month after application. Before and after the applications digital photographs of the whole group were taken. ?Efficiency score of Plasmagel regarding duration of application? was set in order to evaluate the efficiency at first and third month of application. The score was defined as; ?disappearence of efficiency = < 10 %, decreased efficiency = 10-49 %, significantly efficient = 50-100 %?. Areas of wrinkles were scored as shallow, medium and deep according to the ? Fitzpatrick Wrinkles Scale?. Photographs were evaluated independently by two researcher and average of the scores were recorded. Volunteers were asked to fill the ?Volunteers Questionnaire Forms?. The study revealed that at the first month of application, the efficiency was 10-49 % in 16 of 30 volunteers. However, in the second group who had application time points 1 and 3 months, efficiency score was 10-49 % ve 50-100 % in 9 volunteers ( 60 %) and 5 volunteers (33.3 %) respectively. Evaluation 3 months after the second application of group 2, it was shown that efficiency still continued 10-49 % in 5 volunteers (33.3 %) whereas efficiency disappeared totally in the first group at the same time point. A statistically significant difference (p0.05)was found regarding the wrinkle width and efficiency scores of wrinkle areas (glabella versus nasolabial sulcus). Based on the questionnaire records 94.4 % of the volunteers have declared that Plasmagel is safe and they prefer to use. We conclude that Plasmagel is a safe product and second application increases efficiency.