Akciğer rezeksiyonu yapılmış akciğer adenokarsinomu olgularında P53 expresyonu ve Kİ-67 proliferasyon indeksinin prognostik değerinin araştırılması
The prognostic effect of P53 expression and KI-67 proliferation index in resected lung adenocarcinoma cases
  1. Tez No: 243129
  2. Yazar: ALKIN YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN DEMİRCİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, adenokarsinom, p53, Ki-67, sağkalım, Lung cancer, adenocarcinoma, p53, Ki-67, survive
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Akciğer kanseri dünya genelinde yaygın olarak görülen ve her iki cinste de en çok ölüme sebep olan karsinomdur. Küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarından biri olan adenokarsinom hastalarında p53 expresyonu ve Ki-67 proliferasyonu görülebilmektedir. Literatürde p53 expresyonu ve Ki-67 proliferasyon indeksinin sağkalımı nasıl etkilediği günümüzde de tartışma konusudur. 2002-2007 tarihleri arasında kliniğimizde akciğer kanseri nedeniyle rezeksiyon yapılmış ve patolojisi adenokarsinom olarak saptanmış olan hastalardan sağkalımları hakkında bilgi edinilebilen 26 hasta çalışmaya alınmıştır. Bu hastaların patolojik spesmenlerinde p53 expresyonu ve Ki-67 proliferasyon indeksi çalışılmıştır. p53 expresyonu ile sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hem p53 expresyonu hem de Ki-67 proliferasyon indeksi ile tümör evresi, lenfovasküler invazyon, plevral invazyon ve lenf nodu tutulumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak p53 ile çeşitli derecelerde boyanan hastaların sağkalım ile ilişkisine bakıldığında boyanma kuvveti arttıkça sağkalımın istatistiksel olarak anlamlı azaldığı görülmüştür. Ki-67 proliferasyon indeksi ile sağkalım arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ki-67 proliferasyon indeksi arttıkça sağkalım anlamlı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is a worldwide epidemic and it is a major cause of death in both sexes. In lung cancer adenocarcinoma cases p53 expression and Ki-67 proliferation can be observed. In the literature it is still controversial whether p53 expression and Ki-67 proliferation have prognostic effect or not. In the study below we included 26 lung adenocarcinoma cases who were operated between 2002 and 2007. The survival of these patients are known. p53 expression and Ki-67 proliferation index have been studied in pathologic speciemens of these cases. There is no statisticaly significant relationship between p53 expression and survival of these cases. Also there is no statisticaly significant relationship between both p53 expression and Ki-67 proliferation index and tumour grade, lymphovascular invasion, pleural invasion and lymph node involment. However when various degrees of p53 staining were examined it was observed that the more intense the staining the worse is the prognosis. There is significantly positive relationship between Ki-67 proliferation index and survival. When Ki-67 proliferation index is increases in these cases survive is also increases.