Çocukluk çağı lösemilerinde FLT3 ve WT1 mutasyonları
Çocukluk çağı lösemilerinde FLT3 ve WT1 mutasyonları
  1. Tez No: 243166
  2. Yazar: BENGÜ DEMİRAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN ÇETİNGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, FLT3 mutasyonları, WT1 mutasyonu, Acute leukemias, FLT3 mutations, WT1 mutation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Akut lösemilerde riske dayalı sağaltım yaklaşımı, hastalık yönetiminin temelini oluşturmaktadır. Riske dayalı sağaltımda en önemli faktörlerden biri sitogenetik/moleküler genetik anomalilerin varlığıdır. Lösemilerde, blastik hücrelerin sitogenetiği ile ilişkili çalışmalar sonrasında, tirozin kinaz reseptörleri ile ilişkili mutasyonlar başta olmak üzere, çeşitli nokta mutasyonları tanımlanmıştır. FLT3 mutasyonları, akut lösemilerde, özellikle de AML' de bilinen en sık somatik değişikliktir. Özellikle FLT3-ITD mutasyonu ve WT1 mutasyonları lösemilerde kötü prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, özellikle çalışma metodunun standart hale getirilmesi ve bundan sonraki dönemde akut lösemi tanısı alan tüm hastalarda mutasyon analizinin rutin olarak yapılabilmesi, akut lösemili hastalarımızda bu mutasyonların varlığının saptanmasıdır. Çalışmaya ALL tanılı 21, AML tanılı 3 ve biklonal lösemi tanılı bir hasta olmak üzere, toplam 25 hasta alındı. ALL grubunda FLT3-ITD, FLT3-TKD ve WT1 mutasyonlarına rastlanmadı. AML grubunda ise FLT3-ITD ve WT1 mutasyonlarına rastlanmazken, sadece AML/M5 tanılı bir hastada Heterozigot Del836 saptandı. Bu hasta erkek olup tanı yaşı 153 ay, tanı lökosit sayısı 40580/mm3 idi. Karyotip normal olan hasta, indüksiyon sağaltımına yanıtlı, tedavisiz 6 aydır remisyonda izlenmektedir. Bu çalışmada hasta sayısının az olması nedeniyle mutasyon sıklığı ve prognoz üzerine etkisi ile ilişkili veri elde edilememiş olmakla beraber, çalışma metodu standardize edilmiş, rutin kullanılmaya başlanmıştır. Bu haliyle, özellikle AML' li hastalarda mutasyon analizi sonuçlarının kısa sürede elde edilmesi ile olası klinik seyir beklentisi ve sağaltım programlaması konusunda erken dönemde bilgi edinilebilecektir. Hasta sayısının artması ile beraber, hastalarımızda bu mutasyonların sıklığı ve özellikle literatürde vurgulandığı gibi erken relapslara etkisi ile ilgili yorum yapılabilecektir.
Özet (Çeviri)
FLT3 and WT1 mutations in childhood acute leukemiaFLT3 and WT1 genes are the frequently somatic mutations in acute leukemias. The majority of retrospective data indicate that FLT3 and WT1 mutations are an independent variable that confer a poor prognosis in acute leukemias, AML especially. In this study, mutation analysis of the standardization and routine availability of methods in our hospital, aimed to investigate the presence of mutations FLT3 and WT1 gene. Twenty-one patients diagnosed as ALL, three patients diagnosed as AML, and one patient diagnosed as biclonal leukemia by cytomorphological, immunohistochemical and flow-cytometric methods were included in this study. We analysed diagnostic (23 patients) and relapse (2 patients) bone marrow specimens. FLT3-TKD mutations were detected in only one patient in the AML group. The patient with the mutation was a 12 year old boy, in AML/M5, with normal karyotype, who is alive and also in remission. None of the ALL and AML patients harbored any FLT3-ITD and WT1 mutations. Because of the small number of patients, it could not be concluded the results were associated with the frequency and prognostic effects of mutations. As a result, analyses of these mutations in our hospital using a standardized method, have been used routinely. A large prospective study is necessary to confirm the clinical significance of FLT3 and WT1 mutations in childhood leukemia.