Diyabetik retinopati derecesi ile kan selenyum düzeyi arasındaki ilişki
The assocation between diabetic retinopathy and blood selenium levels
  1. Tez No: 243167
  2. Yazar: MEHMET AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Oksidatif stres, Antioksidan, GPx, Selenyum, Diabetic retinopathy, Oxidative stres, Antioxidant, GPx, Selenium
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Diyabetik retinopati oluşumunda oksidatif stres ve antioksidanlar konusu son yılların en çok tartışılan ve araştırılan konularından birisidir. Bu çalışma diyabetik retinopati derecesi ile kan selenyum düzeyi arasındaki ilişkiyi ve selenyumun önemli bir parçası olduğu GPx enzim aktivitesini araştırmak üzere planlanmıştır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniğine başvuran hastalar arasında 15 PDR, 15 NPDR, 10 retinopatisi olmayan Tip 2 DM hastası ve 10 diyabeti olmayan kontrol grubu olmak üzere toplam 50 olgu çalışma kapsamına alındı. Tüm bireylerde tam kanda GPx enzim aktivitesi ve kan selenyum analizi yapılarak gruplar karşılaştırıldı. Tam kanda GPx enzim aktivitesi PDR grubunda 58,84±38,00 U/grHb, NPDR grubunda 63,0±37,7 U/grHb, retinopatisi olmayan Tip 2 DM hastaları grubunda 54,7±38,9 U/grHb, kontrol grubunda 61,8±34,2 U/grHb olarak saptandı. Kan selenyum düzeyi PDR grubunda 51,41±14,4 ?gr/l, NPDR grubunda 51,68±10,92 ?gr/l, retinopatisi olmayan Tip 2 DM hastaları grubunda 57,69±11,57 ?gr/l, kontrol grubunda 51,73±13,40 ?gr/l olarak saptandı. PDR, NPDR, retinopatisi olmayan Tip 2 DM hastaları ve kontrol grubu arasında tam kanda GPx enzim aktivitesi ve kan selenyum düzeyi açısından anlamlı farklılık saptanmadı (P>0,05). Sonuç olarak, çalışmamızda diyabetik retinopatili ve retinopatisi olmayan Tip 2 DM hastaları ile kontrol grubu arasında tam kandaki GPx enzim aktivitesi ve kan selenyum düzeyi açısından anlamlı fark yoktu.
Özet (Çeviri)
The role of oxidative stres and antioxidants in development of diabetic retinopathy is one of the most discussed and examined issue in recent years. We intented to examine the assocation between diabetic retinopathy degree and blood selenium levels and Gpx enzyme activity in which selenium plays an important part. 50 patients referred to ophthalmology clinic Kahramanmaraş Sütçü İmam Hospital enrolled to this study, 15 of 50 were PDR, 15 of 50 were NPDR, 10 of 50 were non-retinopathic diabetic patients and 10 of 50 were non-diabetic control group. Gpx enzyme activity and blood selenium analysis were made in all participants and groups were compared. Gpx enzyme activity in whole blood samples for PDR, NPDR, nonretinopathic diabetic group and control group were 58,84±38,00 U/grHb, 63,0±37,7 U/grHb, 54,7±38,9 U/grHb and 61,8±34,2 U/grHb respectively. Blood selenium levels for PDR, NPDR, nonretinopathic diabetic group and control group were 51,41±14,4 ?gr/l, 51,68±10,92 ?gr/l, 57,69±11,57 ?gr/l and 51,73±13,40 ?gr/l respectively. There was no significant difference between GPx enzyme activity and blood selenium levels in PDR, NPDR, nonretinopathic diabetic patients and in control groups. As a result we did not find any significant difference between GPx enzyme activity and blood selenium levels when retinopathic, nonretinopathic diabetic patients and control groups compared.