Ooferektomize ratlarda östrojen tedavisine eklenen melatonin ve dekspantenol'ün antioksidan parametreler üzerine etkisi
The effects of melatonin and dexpanthenol addition to the estrogen therapy on antioxidant parameters in ovariectomized rats.
- Tez No: 243201
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMET KAFKAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Östrojen, Ooferektomize rat, Oksidatif stres, Dekspantenol, Melatonin, Estrogens, Ovariectomized rat, Oxidative stress, Dexpanthenol, Melatonin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmamızdaki amaç ooferektomize ratlarda, östrojen replasman tedavisi (ERT) ve bu tedaviye eklenen melatonin (MT) veya dekspantenol (Dxp) tedavisinin antioksidan parametreler üzerine etkisininin belirlenmesidir.Elli adet dişi Wistar albino sıçan kullanıldı. Kontrol grubu dışında diğer ratlara anestezi eşliğinde ooferektomi uygulandı. Tedavi öncesi menopoz gelişimi için üç hafta beklendi. 14 gün tedavi verildi. Sıçanlar yedi gruba ayrıldı; kontrol grubuna (n=8) herhangi bir işlem uygulanmadı, diğer gruplara ise (n=7) ooferektomi yapıldı. (Ovx): Ooferektomize, (Ovx+E2): ooferektomize + östradiol (100 µg/kg/gün), (Ovx+E2+ MT5): ooferektomize + östradiol + melatonin (5 mg/kg/gün), (Ovx+E2+MT20): Ovx + östradiol + melatonin (20 mg/kg/gün), (Ovx+E2+Dxp250): Ovx + östradiol + dekspantenol (250 mg/kg/gün), (Ovx+E2+Dxp500): Ovx + östradiol + dekspantenol (500 mg/kg/gün). Östrojen subkutan, diğer ilaçlar intraperitoneal yoldan uygulandı. Kanda katalaz (CAT), süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon (GSH), glutatyon peroksidaz (GPx), glutatyon redüktaz (GR), malondialdehit (MDA), nitrik oksit (NO) seviyelerine bakıldı.GSH seviyesi, melatonin (5?20 mg) ve dekspantenol (250-500 mg) tedavisi alan gruplarla kıyaslandığında, Ovx grubunda önemli düzeyde düşük bulundu. Ayrıca Ovx+E2 grubunda, Ovx gruba göre GSH seviyelerinde önemli derecede yükselme saptadık.GR düzeyinde, tüm tedavi alan gruplarda kontrole göre anlamlı azalma saptadık. Ayrıca GR düzeyi, Ovx grup ile kıyaslandığında, diğer tüm gruplarda (Ovx+E2 ve Ovx+E2+MT5 dışında) anlamlı derecede düşük olarak saptandı. Tedavi gruplarında ise, Dxp alan gruplarda (250- 500 mg/kg/gün), melatonin (5 mg/kg/gün) alan gruba göre çok daha düşük bulundu. NO seviyelerinde, Ovx gruba göre, Ovx+E2+MT20 ve Ovx+E2+Dxp 250 gruplarında anlamlı yükselme saptandı.Gruplar arasında SOD, CAT, GPx ve MDA enzim değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptamadık.Sonuç olarak ERT'ye melatonin veya dekspantenol eklenmesi, GSH ve antioksidan enzim seviyelerini etkileyerek, östrojenin antioksidan etkisine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of melatonin and Dexpanthenol addition to the estrogen therapy on antioxidant parameters in ovariectomized rats.Fifty Wistar albino rats were used. Rats were ovariectomized under anesthesia twentyone days before the treatment except control group. Treatment was given for fourteen days. The rats were divided into seven groups. Control group(n=8) and overiectomized groups (n=7), treated as follows: Control group: received no treatment, (Ovx): ovariectomized group received no treatment, (Ovx+E2): ovariectomized+ estradiol group received E2 (100 µg/kg/day), (Ovx+E2+MT5): Ovariectomized+ E2 + Melatonin group received (5mg/kg/d) melatonin addition to estradiol. (Ovx+E2+MT20): ovariectomized + E2 + Melatonin group received (20 mg/kg/d) of melatonin addition to estradiol, (Ovx+E2+Dex250): Ovariectomized+ E2 + dexpanthenol group received (250 mg/kg/d) of dexpanthenol addition to estradiol. (Ovx+E2+Dex500) group received (500 mg/kg/d) of dexpanthenol addition to estradiol. Estradiol was given subcutaneously (SC), melatonin and dexpanthenol administered intraperitoneally (IP). Rats were decapitated on the fourteenth day.Catalase (CAT), Superoxide dismutase (SOD), Glutathione (GSH), Glutathione peroxidase (GSH-Px), Glutathione reductase (GR), Malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO) activities in blood were measured.GSH levels were significantly lower in Ovx group compare to melatonin (5?20 mg/kg/d) and dexpanthenol (250-500 mg/kg/d) groups. Also in Ovx+ E2 group GSH levels were significantly higher than Ovx group.GR levels were significantly decreased in all treatment group compare to Control groups. GR levels were significantly lower in all other groups compare to Ovx group but Ovx+ E2 and Ovx+ E2+MT5. Comparison of GR levels in treatment groups, dexpanthenol receiving groups (250-500 mg/kg/d) were significantly lower than melatonin (5 mg/kg/d) receiving group. There were no significant differences between groups in SOD, CAT, Gpx and MDA. NO levels were significantly higher in Ovx+E2+MT20 and Ovx+ E2+Dxp 250 group than ovx group.Additional Melatonin and Dexpanthenol treatment, may increase beneficial effects of estrogen therapy via alteration of GSH levels and antioxidant enzyme levels.