Lomber spinal stenoz tedavisinde mikrodekompresyon
Lombar spinal stenosis of microdecompression
  1. Tez No: 243242
  2. Yazar: CEMAL BOZKINA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜRELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnstabilite, laminektomi, lomber dar kanal, minimal invaziv cerrahi, unilateral laminatomi, İnstability, laminectomy, lumbar spinal stenosis, minimal invasive surgery, unilateral laminatomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı lomber spinal stenozun cerrahi tedavisinde uygulanan unilateral yaklaşımla bilateral dekompresyon (mikrodekompresyon) tekniğinin etkili ve emniyetli olup olmadığını araştırmak ve laminektomi tekniği ile karşılaştırmaktır.İleri yaş grubunda farklı derecelerde gördüğümüz lomber spondiloz bazen yaşlanmanın doğal süreci olarak asemptomatik ya da hafif semptomatik seyrederken bazılarında ise daha şiddetli seyrederek bir geriartrik hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Lomber spinal stenoz (LSS) olarak adlandırdığımız bu hastalık şiddetli ağrı ve fonksiyonel kısıtlılığa neden olduğunda ise cerrahi olarak tedavi edilmesi gereken aşamaya ulaşmış olmaktadır. LSS'nin cerrahi tedavisinin temeli dekompresyondur. Dekompresyon için geniş laminektomi ve bilateral foraminatomi, laminoplasti, unilateral yaklaşımla bilateral dekompresyon gibi farklı minimal invaziv cerrahi teknikler kullanılmaktadır. Minimal invaziv tekniklerin laminektomiye olan üstünlüklerini gösteren çalışmaların varlığına rağmen bu yöntemler halen standart tedavi haline gelememişlerdir.Prospektif randomize karşılaştırmalı bu çalışmada Ocak 2006 ile Şubat 2009 tarihleri arasında cerrahi olarak tedavi edilen toplam 52 hastanın sonuçları değerlendirilmiştir. Bir grup hastada unilateral yaklaşımla bilateral dekompresyon bir grup hastada ise dekompresif laminektomi yöntemi uygulanmıştır. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası ağrı düzeylerini ölçmek için Oswestry disability and pain index (ODI) (Oswestry sakatlık ve ağrı göstergesi) kullanılmış, yürüme mesafeleri, manyetik rezonans görüntüleme ve spinal bilgisayarlı tomografide spinal kanal ve dural kese alanı ve direkt grafilerde ise instabilte gelişimi incelenmiştir.Laminektomi grubunda 5 hastada (%19) ameliyat sonrası instabilite gelişirken mikrodekompresyon grubunda hiçbir hastada instabilite gelişmemiş ve daha iyi bir klinik sonuç elde edilmiştir. Mikrodekompresyon yöntemi ile yeterli dekompresyon sağlanabildiği hem radyolojik hem de klinik olarak gösterilmiştir.Elde edilen bulgular ışığında mikrodekompresyonun etkili ve emniyetli yüksek klinik başarı elde edilebilen, stabiliteyi kesinlikle bozmayan bir cerrahi teknik olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate if the unilateral laminatomy bilateral decompression for surgical treatment of lumbar spinal stenosis is effective and safe or not, and to compare with laminectomy technique.In elder age group, lumbar spondylosis sometimes may be seen a process of aging with slight symptoms or no symptoms. But, in some individuals, it may be serious geriatric problem with heavy symptoms. When this disease known as lumbar spinal stenosis (LSS) causes severe pain and disability, surgical treatment may require. Surgical treatment of LSS is based on decompression. Surgical techniques include wide laminectomy and minimal invasive techniques such as bilateral foraminatomy, laminoplasty and unilateral laminatomy bilateral decompression. Although there are investigations showing superiority of minimal invasive techniques to laminectomy, minimal invasive techniques are not still standard surgical treatment.In this prospective randomized comparative study, 52 patients with LSS were treated surgically between January 2006 and February 2009 and the surgical results of these patients were evaluated. The patients were divided into two groups, unilateral laminatomy bilateral decompression was performed in one group, and laminectomy was performed in the other group. Oswestry disability and pain index (ODI) was used to measure patients? pain and disability, magnetic resonance imaging and spinal CT was used to evaluate spinal canal and thecal sac area before and after surgery, lumbar radiography was used to evaluate postoperative spinal instabilityAlthough spinal instability occurred in 5 patients (19 %) in laminectomy group, there was no spinal instability in microdecompression group and obtained better clinical result. It?s showed that microdecompression can ensure adequate decompression both radiologically and clinically.In conclusion, this study showed microdecompression is a safe and effective surgical technique and is ensured high clinical success and do not affect certainly spinal stability.