Paranazal sinüs bilgisayarlı tomografisinde saptanan kronik sinüzit ve nazal polip varlığının kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) şiddeti üzerine etkisi
Impact of chronic sinusitis and nasal polyposis identified with paranasal sinus computerized tomography on the severity of chronic obstructive lung disease
- Tez No: 243241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ABADOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Kronik Rinosinüzit, Yaşam Kalitesi, COPD, chronic rhinosinusitis, quality of life
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Astım ve rinosinüzit toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve sıklıkla birarada bulunan hastalıklardır. Epidemiyolojik ve klinik çalışmalarda saptanan bu birliktelik, üst ve alt solunum yollarını tutan ortak immünopatolojik mekanizmalarla açıklanmaktadır. Bu çalışmada kronik rinosinüzit ve nazal polipin kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile birlikte görülme sıklığının araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya 90 KOAH hastası alındı. Evre 1 ve 2 KOAH hastaları Grup I, Evre 3 ve 4 KOAH hastaları Grup II olarak sınıflandırıldı. Hastalar sinüzit tanısı için, major ve minör kriterleri oluşturan subjektif semptomlar açısından sorgulandı. Objektif değerlendirme için tüm hastalara paranazal sinüs bilgisayarlı tomografi (PNS BT) çekilerek, Lund-Mackay sistemine göre skorlandı. Sinüzit için yaşam kalitesi anketi olan Sinonazal Outcome Test (SNOT)?20 tüm hastalara uygulandı. Çalışmaya alınan toplam 90 KOAH hastasının, major ve minör semptom kriterlerine göre 48 (% 53)'inde, PNS BT Lund-Mackay skorlamasına göre 58 (%64)'inde sinüzit saptandı. Semptom skorları ile Lund-Mackay skorları arasında korelasyon saptanmadı. Tüm hastaların ortalama PNS BT skoru 2,2±0,3 idi. Her iki grup arasında ise sinüzit açısından Lund-Mackay skorlamasına göre fark yoktu. Ancak Grup II'de minör semptomlar Grup I'e göre daha fazlaydı (p=0,02). Grup I ve II karşılaştırıldığında Grup II de SNOT?20 skoru daha yüksek bulundu (Grup I ve II de sırasıyla 22,2±1,9 ve 28,7±1,7, p=0,014). Lund-Mackay skorları ile SNOT?20 anket skorları arasında anlamlı korelasyon saptandı (r=0.22, p=0.04).Sonuç olarak, KOAH hastalarında kronik rinosinüzit (KRS) sık görülmekte ve hastaların yaşam kalitesinde bozulmaya sebep olmaktadır. KRS semptomları özellikle ağır KOAH'da sık görülen semptomlarla benzer olduğundan, ağır KOAH'lı hastalarda bu şikâyetler sadece KOAH'a bağlanmamalı, KRS'inde bu belirtilere yol açtığı göz önünde bulundurularak bu grup hastada KRS araştırılmalıdır. Sinonazal hastalığın tedavisi KOAH'lı hastaların yaşam kalitesinde iyileşmeye yardımcı olabilir.KOAH ve KRS sıklıkla birlikte bulunmaktadır. Bu iki hastalığın patogenezinde rol oynayan ortak immünopatolojik mekanizmaları araştıran çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Asthma and rhinosinusitis are two entities seen commonly and frequently together among society. This togetherness identified in epidemiologic and clinical studies, is explained through common immunopathological mechanisms affecting both upper and lower airways. In this study, we aimed to investigate the coincidence of rhinosinusitis and nasal polyps in chronic obstructive lung disease (COPD).Ninety COPD patients were enrolled in this study. The patients were classified in two groups: Group I if they fit in Stage 1 or 2, and Group II if they fit in Stage 3 or 4 according to GOLD criteria. For the diagnosis of sinusitis, the patients were questioned on subjective symptoms of major and minor criteria. Besides, for the sake of objectivity, all patients underwent paranasal computed tomography scans scored according to Lund-Mackay staging system. A questionnaire for quality of life in sinusitis patients, SNOT?20, was applied to all patients. Of all the ninety patients enrolled in the study, sinusitis was confirmed in 48 (53%) with major and minor symptom criteria, and in 58 (64%) for paranasal CT scan. In accordance with previous studies, we found no statistically significant correlation between symptom scores and Lund-Mackay scores. The mean paranasal CT score of all the patients was 2.2 ± 0.3. There was no significant difference of Lund-Mackay scores between the two groups. However, there were more minor symptoms in Group II compared to Group I (p=0.02). When the two groups were compared, the SNOT?20 score was significantly higher in Group II (22.2 ± 1.9 and 28.7 ± 1.7 in Group I and II respectively, p=0.014). We established a significant correlation between Lund-Mackay scores and SNOT?20 scores (r=0.22, p=0.04).In conclusion, we found out that rhinosinusitis was more frequent among COPD patients compared to healthy population and that it deteriorated the quality of life of the patients. Since symptoms of CRS are similar to those seen in especially severe COPD, these symptoms should not be attributed to COPD per se. This group of patients should be considered for CRS as well. We believe that treatment of the sinonasal condition will contribute to the improvement of the quality of life in COPD patients. Further research on common immunopathological mechanisms involved in pathophysiology of these two diseases is needed.