Terapotik kısa dalga diaterminin genotoksik etkisinin araştırılması
Investigation of genotoxic effect of therapeutic short wave diathermy
- Tez No: 243247
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ HİZMETLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kısa Dalga Diatermi, Mikro Nükleus Yöntemi, Gonartroz, Short Wave Diathermy, Micronucleus Method, Gonarthrosis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç : Kısa dalga diatermi ( KDD ), fizik tedavide derin ısıtıcı olarak kullanılan bir fizik tedavi ajanıdır. Vazodilatasyon yolu ile dokuların aldığı oksijen miktarını artırıp, metabolik artıkların daha kolay uzaklaştırılması nedeniyle hasarlı dokuda iyileştirmeyi hızlandırıcı etkisi vardır. Çeşitli doz ve sürelerle uygulanması ile oldukça farklı sonuçlar ortaya çıkar. Yüksek yoğunlukta mutogenesisi artırdığı bildirilmiştir. Bu çalışmamızda tedavi dozlarında uygulanan KDD'nin mikronükleus yöntemi kullanılarak insan kromozomlarında hasar yapıcı etkisinin olup olmadığını göstermeyi amaçladık.Yöntem: Bu araştırmada CÜTF Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'na diz ağrısı şikayetiyle ile başvuran, ACR kriterlerine göre gonartroz tanısı alan, 30 hasta çalışmaya alındı. 20 hasta tedavi grubuna, 10 hasta ise tedavi uygulanmayan kontrol grubuna alındı. Tedavi grubundaki hastalara 10 seans KDD tedavisi uygulanırken, kontrol grubundaki hastalara ise 10 seans şam KDD tedavisi uygulandı. Her iki gruptan da tedavi öncesi ve sonrasında periferik venöz kanları alınarak, MN sayımı için lenfosit hücre kültürüne ekim yapıldı. Tedavi grubu ve kontrol grubundaki bireylerin MN frekansları tedavi öncesi ve 10. seans tedavi sonrasında karşılaştırıldı. Tedavi grubu ile kontrol grubunun tedavi öncesi ve 10. seans tedavi sonrası MN değerleri karşılaştırıldı.Sonuç: Hem tedavi grubunda hem de kontrol grubunda, tedavi öncesi ile 10. seans tedavi sonrası MN değerlerinde istatiksel anlamlı bir fark gözlenmedi. İki grup arasında tedavi öncesi ve 10. seans tedavisi sonrası MN değerleri karşılaştırıldığında istatiksel anlamlı fark bulunamadı.Yorum: Bu çalışmada tedavi dozlarında uygulanan KDD'nin sitogenetik hasar göstergesi olan MN frekansında artışa yol açmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: Short-wave diathermy ( SWD ) is a physical therapy agent, commonly used as deep heater in physical medicine practice. SWD has positive effects on regeneration of the damaged tissue by increasing tissue?s oxygen with vascular dilatation and removal of methabolic residual materials. Quite different results arises when it is applied in varous doses and durations. It?s reported that it increases mutogenesis in high density. The aim of this study was to investigate whether there is a chromosomal damage resulting from therapeutic SWD by using micronucleus method.Methods: In the present study, 30 patients who suffered from knee pain and diagnosed as gonarthrosis with ACR criteria were admitted. 20 patients were accepted as tratment group and 10 patins were accepted as control group. The patients of the teratment group received 10 sessions of SWD therapy whereas the patients of the control group received 10 sessions of sham SWD therapy. Peripheral venos blood were taken before and after 10th applications of SWD therapy has been cultered for MN scores both for the teratment and the control groups. The scores of MN assessed before the therapy were compared with end of the 10th session in the treatment group and the control groups. Pretreatment and end of the 10th session MN scores were compared between the treatment and the control group.Results: There was not any statistically significant difference in MN scores between pretreatment and 10th session, in both group. There was also not any significant differnce in the MN scores of the groups between pretreatment and 10th session evaluation.Conclusion: In this study we observed that therapeutic SWD did not induce increasing in MN score which is a sign of cytogenetic damage.