Kronik rinosinüzitlerde inflamatuar düzeyin semptom düzeyi ile karşılastırılması
The comparison of inflammatory changes with symptom level in chronic rhino sinusitis
- Tez No: 243248
- Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ MÜDERRİS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik rinosinüzit, hayat kalitesi, endoskopik skorlama, radyolojik skorlama, mukoza inflamasyonu, mukoza fibrozis, osteoklastik-osteoblastik aktivite, Chronic rhino sinusitis, quality of life, endoscopic score, radiological score, mucosal inflammation, mucosal fibrosis, osteoclastic-osteoblastic activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada kronik rinosinüzitte mukozadaki ve kemikteki histopatolojik değişiklikler ile semptomların neden olduğu hayat kalitesi değişiklikleri arasında ilişkiyi araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Kronik rinosinüzit tanısı alan 34 hasta grubunda ve kronik rinosinüziti olmayan 34 kontrol grubunda endoskopik, radyolojik, histopatolojik ve hayat kalitesi analizleri yapıldı.Bulgular: Kronik rinosinüzit ile kontrol grubu arasında bütün parametrelerimizde istatiksel olarak anlamlı (p?0.05) fark bulduk. Ayrıca kronik rinosinüzitli hasta grubunda mukozadaki fibrozis derecesiyle hayat kalitesi ve kemikteki osteoblastik-osteoklastik aktivite arasında korelasyon saptadık. Kronik rinosinüzitli hastalarda endoskopik derecelendirme ile radyolojik skorlama arasında korelasyon buldukSonuç: Mukozadaki fibrozis hayat kalitesi düzeyi hakkında fikir verebilir. Ayrıca mukozadaki fibrozis düzeyi ile kemikteki osteoblastik-osteoklastik aktivite ilişkilidir. Endoskopik muayene ile radyolojik skor hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to analyze the correlation between quality of life changes caused by chronic rhino sinusitis symptoms and hystopathological changes in mucosa and bone of ethmoid of chronic rhino sinusitis patients.Method: 34 patients of chronic rhino sinusitis and 34 patients of control group who were not chronic rhino sinusitis were analyzed radiologically, endoscopically, hystopathologically and life quality.Results: We have observed statistically difference between the chronic rhino sinusitis patients and control group for all parameters. We also have determined correlation in chronic rhino sinusitis patients between mucosal fibrosis and quality of life (p?0.049), and also osteoclastic and osteoblastic changes in the bone (p?0.40). Other then, we observed a correlation between endoscopic score and radiological score (p?0.01).Conclusion: The mucosal fibrosis may judge the quality of life. Also the level of mucosal fibrosis and the level of osteoclastic and osteoblastic activity in bone is related. One may also the radiological score by endoscopic examination.