Sivas ili kentsel bölgede CÜTF Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran sağlıklı kadınların Kemik Mineral Yoğunluğu refarans değerlerini belirlemek
Determination of bone mineral density of healthy women who consulted CÜTF Physical Therapy and Rehabilitation department in Sivas county.
  1. Tez No: 243253
  2. Yazar: GÖKAY TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ HİZMETLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Kemik Mineral Yoğunluğu, Dual Enerji X ?ray Absorpsiyometri, Osteoporosis, Bone Mineral Density, Dual Energy X-Ray Absorptiometry
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Osteoporoz (OP) ve sonucunda görülen fraktürler tüm dünyada önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir. OP tarifi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınıflamasına göre Kemik Mineral Yoğunluğu (KMY) ölçümlerine dayanır. KMY ölçmede birçok tanı yöntemi vardır. Bu tanı yöntemleri arasında dünyada en çok kullanılanı Dual Enerji X ? ray Absorpsiyometri'sidir (DEXA). Bizim bu çalışmada amacımız DEXA yöntemi ile Sivas ili kentsel bölgedeki sağlıklı kadınlarda normal KMY referans değerlerini belirlemekti.Yöntem:CÜTF Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine kendi isteğiyle başvuran 20-79 yaş arası 350 kadın alındı. Sekonder osteoporoza neden olacak durumu olanlar, hamileler, emzirenler, daha önce osteoporoz tanısı ile tedavi gören hastalar ve Sivas ili kent bölgesi dışında ikamet eden bireyleri çalışmaya dahil etmemek için bir anket formu kullanıldı.Bu kriterleri karşılayan kadınlara, DEXA yöntemi (Hologic QDR 4500 W cihazı) ile postero-anterior yönde lomber omurga (L1-L4) ve sol kalça (femur boynu, trochanter, total kalça) KMY değerleri ölçüldü.Elde edilen KMY değerleri dekatlara göre 6 grupta sınıflandırıldı (20-29'dan 70-79'a kadar).Elde edilen KMY değerleri istatistiksel olarak değerlendirilerek Sivas İli kent bölgesinde yaş gruplarına göre normal KMY referans değerleri belirlendi.Sonuçlar: Bizim çalışmamızda 20-49 yaş arası ortalama KMY değerleri spinal ve femoral seviyelerde stabil seyretmektedir. Çalışmamızda 20-49 yaş arası kadınların ortalama KMY değerleri lomber bölgede 1,01 gr/cm²'den 0,96 gr/cm²'ye, femoral bölgede 0,91 gr/cm²'den 0,89 gr/cm²'ye kadar değişiklik göstermekte olup doruk kemik kütlesine hem spinal hem femoral bölgede 30-39 yaş grubunda ulaşılmıştır.Sonuç olarak biz çalışmamızda, Sivas İli kentsel bölgede sağlıklı kadınların KMY referans değerlerini belirledik.
Özet (Çeviri)
Objective: Osteoporosis and its results of fractures became a major health problem worldwide. Classification of OP by WHO based on Bone Mineral Density (BMD) measurements, and therefore it?s definite measurement is the major tool for OP diagnosis. There are many ways to measure BMD. The mostly used technique is Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA). Our aim in this study was to determine BMD reference values among healthy women in Sivas by using DEXAMethods: 350 volunteered women between ages 20-79 who came to Cumhuriyet University Department of Physical Medicine and Rehabilitation took place in this study. A survey form was used to exclude women who have problems that may lead to secondary osteoporosis, who are pregnant, breast feeding, being already treated for osteoporosis, and located outside Sivas county area. Women who met the criteria, are tested for their lumbar vertebrae (L1-L4) and left hip (femur neck, trochanter, total hip) BMD values by DEXA method (Hologic QDR 4500 W).Obtained BMD values classified in 6 groups based on decades (from 20-29 to 70-79). Obtained BMD values evaluated statistically and BMD reference values for age groups in Sivas county area are determined.Results: In our study mean BMD values between ages 20-49 are stable for spinal and femoral levels. In our study mean BMD values for lumbar area varies between 1.01 gr/cm2 - 0.96 gr/cm2, for femoral area varies between 0.91 gr/cm2 -0.89 gr/cm2 among women who are between 20-49 years old and reaches peak values in both femoral and spinal area between 30-39 age group.As a result we determined BMD reference values of healthy women in Sivas county area in our study.