Kemokin reseptör 5(CCR5) gen polimorfizminin abdominal aort anevrizması üzerine etkisi
Chemokine receptors 5(ccr5) gene polymorphism effects on abdominale aorta aneurysm
  1. Tez No: 243255
  2. Yazar: MURAT AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURKAY KATRANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal aort anevrizması, Kemokin, CCR5, gen polimorfizmi, 32 baz p delesyonu, Abdominal aortic aneurysm, Chemokine, CCR5, gene polymorphism, 32 base p deletion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Abdominal aort anevrizması (AAA) çok ciddi klinik sonuçlara yol açabilen bir patolojidir. AAA multifaktöryel bir hastalıktır, genetik ve çevresel faktörlerden sonucunda oluşur. Günümüzde mevcut AAA kolaylıkla tanınabilinmesine rağmen, ileride gelişebilecek AAA için risk tahmini yapmak mümkün olamamaktadır. AAA gelişimi için riskin belirlenebilmesi birçok hayatın kurtarılabilmesi ve sağlık harcamalarında önemli kazançlara neden olabilecektir. AAA gelişimine zemin hazırlayan şüpheli genin bulunması kişisel riskin hesaplanmasına yardımcı olabilir. Bu çalışmada AAA gelişimine risk oluşturabileceğini düşündüğümüz CCR5 gen polimorfizmi ile AAA arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.Servisimizde AAA tanısı ile opere edilen 58 hasta (41 erkek, 17 bayan, ortalama yaş 62,94±6,59) ile abdominal bilgisayarlı tomografide aorta çapları normal olarak ölçülen 58 (38 erkek, 20 bayan, 58,82±11,60 ortalama yaş) kişi çalışmaya alındı. Periferik kan dokularından olgulara ait genomik DNA'lar elde edilerek CCR5 geninde 32 baz p delesyonu tarandı.AAA grubunda yaş ortalaması 62,94 ± 6,59 yıl, kontrol grubunda ise 58,82 ± 11,60 yıl olarak bulundu. Grupların yaş ve cinsiyet yönünden benzer oldukları görüldü (p>0,05). Gruplar AAA gelişimi için predispozan risk faktörleri yönünden karşılaştırıldıklarında her iki grup arasında anlamlı farklılık saptanamadı (p>0,05). AAA grubunda 11 hastada (%19,0) heterozigot CCR5 gen mutasyonu varken kontrol grubunda sadece 1 bireyde (%1,7) heterozigot CCR5 gen mutasyonu saptandı. Hastaların 47'sinde (%81,0) CCR5 homozigot normal iken, kontrol grubunda 57 olguda (%98,3) CCR5 homozigot normaldi. Heterozigot gen mutasyonu yönünden gruplar degerlendirildiğinde CCR5 heterozigot gen mutasyonunun AAA grubunda anlamlı derecede fazla olduğu görüldü (p=0,004).Sonuç olarak bu çalışmada CCR5 gen polimorfizmi ile AAA arasında bir ilişki olduğu gösterilmiştir. AAA gelişimine neden olan değiştirilemeyen etiyolojik faktörler arasında genetik faktörlerin olduğunu ve genetik yatkınlığı olan kişilerde daha sık yapılacak kontrollerle AAA'nın ciddi komplikasyonları ortaya çıkmadan tedavilerinin yapılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Abdominal aortic aneurysm (AAA) is a pathological condition that can cause serious consequences. AAA is a multifactorial disease develops as a result of hereditary and environmental factors. At the present time, although AAA can be diagnosed easily when it presents, it is impossible to asses the risk of which cases will develop in the future. Determination of risk for AAA development will result with saving many lives and lead important declines in health expenses. Determination of the gene which leads to the development of AAA can be helpful for calculating the personal risk. In this study, we aimed to investigate the relationship between AAA and CCR5 gene polymorphism as a risk factor.Fifty-eight patient (41 male, 17 female, mean age 62,94±6,59) operated in our clinic with the diagnosis of AAA and 58 (38 male, 20 female, 58,82±11,60 mean age) patients with normal aortic diameter measured in computed tomography were included in this study. 32 base p deletions in CCR5 gene were screened after obtaining genomic DNAs from peripheral blood samples of the cases.Mean age was 62,94 ± 6,59 year in AAA group, and 58,82 ± 11,60 year in control group. Age and sex characteristics were similar in both groups (p>0,05). When groups were compared with the predisposing risk factors for the development of AAA, no significant difference was observed (p>0,05). 11 patients (%19,0) had heterozygote CCR5 gene mutation in AAA group , however, only 1 patient (%1,7) had heterozygote CCR5 gene mutation in control group. When CCR5 homozygote was normal in 47 (%81,0) patients, CCR5 homozygote was normal in 57 (%98,3) cases in the control group . When compared CCR5 heterozygote gene mutation was significantly higher in AAA group than control group (p=0,004).Consequently, a relationship between CCR5 gene polymorphism and AAA was demonstrated in this study. We think that hereditary factors considered between unchanged etiologic factors play a role in the development of AAA and we believe that AAA can be treated before serious complication will occur with the frequent clinical check ups in the people with hereditary predisposition.