Romatoid artritli hastalarda serum melatonin seviyesi ve bunun hastalık aktivitesi ve sabah tutukluğu ile olan ilişkisi
The levels of serum melatonin associated with disease activity and morning stiffness in patients with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 243292
  2. Yazar: SARE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ELDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Melatonin, Rheumatoid Arthiritis, Melatonin
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Romatoit Artritin (RA) klinik semptomları sirkadyen varyasyon gösterir; sabah tutukluğu ve ağrı gibi semptomlar, sabahın erken saatlerinde daha yoğundur. İnsanlarda maksimal inflamatuar reaktivite sabah uyanmadan hemen önce olur. Melatonin gece salınımı pik yapan bir hormondur. Melatoninin hem selüler hem de humoral immünite üzerinde modülatör etkisi bulunmaktadır. RA'te eklemlerdeki sabah tutukluğu ve sertliği gibi klinik semptomların, melatonin sentez ve salınımının sirkadien ritmi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Biz bu çalışmamızda RA'li hastalarda melatonin düzeyini ve bunun hastalık aktivitesi ve sabah tutukluğu ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: American Romatoloji Cemiyetinin (ACR) 1987 yılında yenilediği RA klasifikasyon kriterlerine göre belirlenmiş olan 32 RA'li hasta ile kontrol grubu olarak balneoterapi uygulanmış 29 osteoartritli hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya katılanların sabah saat 03.30 da kan örnekleri alındı. RA'li hasta grubunun Romatoid Faktör (RF), Anti-Cyclic Citrullin Peptid (anti-CCP) değerleri ölçüldü. Hastalık aktivitesi için Disease Activity Score 28 (DAS 28) kullanıldı ve sabah tutukluğu sorgulandı. RA'li hastalar melatonin seviyesine göre; melatonin seviyesi yüksek (>150 pg/ml) ve melatonin seviyesi normal (0,05). Sonuç: Çalışmamızda RA'li hastalarda melatonin düzeyinde bir yükselme saptamadık. Melatoninin kontrol grubunda yüksek çıkmasının balneoterapinin bilinmeyen bir etkisinden kaynaklanabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The clinical semptoms of rheumatoid arthiritis (RA) show a circadian variation; morning stiffness and pain are more prominent in the early morning. In humans, maximal inflammatory reactivity was just before awakening. Melatonin is a hormone which peak release at night. Melatonin has been involved in the regulation of both cellular and humoral immunity. The clinical symptoms of RA such as morning stiffness and jelling might be related to the circadian rhythm of melatonin synthesis and relase. In this study wee aimed to investigate the level of melatonin associated with disease activity and morning stiffness in patients with RA. Methods: Thirty-two RA patients who fulfilled 1987 American Collage of Rheumatology (ACR) criteria and 29 osteoarthiritis patients who recieved balneotherapy as a control group were enrolled the study. The subjects that participated in the study were taken of blood samples at 03.30 AM. Rheumatoid Factor (RF), Anti-Cyclic Citrullin Peptid (anti-CCP) values of RA patients were measured and Disease Activity Score (DAS 28) of RA patients were assessed. Morning stiffness was asked in patients with RA. According to melatonin levels there were 2 groups of RA patients; high melatonin level (>150 pg/ml) and normal melatonin level (0,05). Conclusion: In our study, melatonin levels were not increased in patients with RA. The high level of melatonin in the control groups might be related by an unknown effect of balneotherapy.