Sempatektomi yapılan tavşanlarda mesane düz kasında adrenerjik, kolinerjik ve pürinerjik yanıtların invitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of adrenergic,cholinergic and pürinergic response on bladder smooth muscle in rabbit which made sympathectomy
  1. Tez No: 243293
  2. Yazar: ORHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH AYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Sempatektomi, unstabil mesane, pürinerjik sistem, sympathectomy, unstable bladder, purinergic system
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Mesanede oluşan istemsiz kontraksiyonların etyolojisinde birçok mekanizmalar öne sürülmüş ve araştırılmıştır. Bu çalışmada lumbar sempatektomi yapılarak deneysel instabil mesane oluşturulan tavşanlardan elde edilen mesane kası şeritlerinin kolinerjik, adrenerjik ve pürinerjik ajanlara verdiği in vitro yanıtların kontrol grubuna göre nasıl değiştiği araştırılmıştır. Papaverin ile elde edilen gevşeme yanıtları ve KCL ile elde edilen kasılma yanıtları her iki grupta benzerdi. Bu yanıtlar mesane düz kas fonksiyonlarının normal olduğunu göstermiştir. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen izole mesane şeritlerinde betanakol ile oluşturulan kümülatif konsantrasyonlarda kasılma yanıtlarına bakıldığında, parasempatik sistemin deney grubunda in vitro olarak etkilenmediğini gösterecek şekilde, gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı. Noradrenalin ile deney grubunda anlamlı olarak daha fazla kasılma yanıtları elde edilirken elektriksel alan uyarısı ile deney grubunda daha az kasılma yanıtları alındı. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen izole mesane şeritlerinde; deney grubunda ATP, ADP ve adenozin ile elde edilen kasılma yanıtları anlamlı şekilde artmış olarak izlendi. Bu deneysel çalışmanın sonuçlarına göre; nörojenik mesanede oluşan detrüsör insitabilitesinin etyopatogenezinde adrenerjik ve pürinerjik sistemlerin de rolü vardır ve bu durumun semptomatik tedavisinde antimuskarinik ajanların yanı sıra antipürinerjik ve antiadrenerjiklerin de etkin olabileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Several mechanisms in the etiology of involuntary bladder contractions have been suggested and investigated. The aim of this study was to investigate the changes of contraction and relaxation responses in vitro to cholinergic, adrenergic and purinergic agents in detrusor strips obtained from the rabbits underwent lumbar sympathectomy and was to compare with controls. Papaverine relaxation responses and KCL contractile responses were similar in both groups indicating that bladder smooth muscle functions were intact. Contraction responses of bladder strips to betanechol were also similar in experiment and control groups suggesting that parasympathetic system in the experimental group was not affected. Contractile responses to noradrenalin were significantly increased in experimental group as compared to controls. Contractile responses elicited by electrical field stimulation were impaired in strips obtained from the experimental group. ATP, ADP and adenosine caused significantly increased contractile responses in strips from experimental group as compared to those from control group. The results of this experimental study suggested that adrenergic and purinergic systems may be involved in the pathophysiology of detrusor insitability in neurogenic bladder and medications aimed to these systems should be considered.