Ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkların önlenmesinde seprafilm ve lornoksikamın etkinliklerinin karşılaştırılması(Deneysel çalışma)
Comparison of postoperative intra-abdominal adhesion preventing efficiancy of lornoxicam and seprafilm
  1. Tez No: 243291
  2. Yazar: YILMAZ ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TOPÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karın içi yapışıklık, Lornoksikam, Seprafilm, Intra-abdominal adhesion, Lornoxicam, Seprafilm
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Karın ameliyatlarından sonra oluşan karın içi yapışıklıklar ve buna bağlı gelişen barsak tıkanıklığı, kronik pelvik ağrı, infertilite ve sonraki ameliyatlardaki cerrahi yaralanma, cerrahlar için önemli bir problemdir.Bu deneysel çalışmadaki amaç, yapışıklık modeli kullanılarak intraperitoneal uygulanan hyaluronik asit ve karboksimetilsellüloz içeren bioresorbable membran (Seprafilm®) ile hem intraperitoneal hem de intramüsküler (i.m.) olarak uygulanan non-selektif Cox inhibitörünün (Lornoksikam) antiadeziv etkinliklerini karşılaştırmaktır.Laparatomi sonrası çekumda abrezyon yapılan sıçanlarda; Grup-1'e karın içine 2 ml serum fizyolojik (SF), Grup-2'ye karın içine 0.113 mg/kg/ml Lornoksikam'dan 2 ml verilerek, Grup-3'e karın duvarı altına 10x30 mm'lik Seprafilm® uygulanarak karınları kapatıldı. Grup-4'e ise karın kapatıldıktan sonra 5 gün süreyle i.m. 0.113mg/kg/ml Lornoksikam'dan 2x1 ml uygulandı. Ameliyattan 14 gün sonra bütün sıçanların karınları bilateral subcostal kesi ile tekrar açıldı. Yapışıklıklar, makroskobik olarak nair sınıflaması, yapışıklık şiddet ve yapışıklık yaygınlık skorlarına göre değerlendirildi.Nair sınıflaması ve adezyon şiddet sınıflamasına göre; Seprafilm® ve i.m uygulanan Lornoksikam grupları ile SF grubu arasındaki fark anlamlı bulundu. İntraperitoneal uygulanan Lornoksikam ile SF grubu arasındaki fark anlamsız bulunmuştur. Seprafilm® ile i.m. uygulanan Lornoksikam grubu arasındaki fark anlamsız bulunmuştur.Daha ekonomik olması ve analjezik etkisinin de olması nedeniyle, i.m. Lornoksikam ameliyat sonrası oluşabilecek yapışıklıkların önlenmesinde tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Intraabdominal adhesions and development of intestinal obstruction, chronic pelvic pain, infertility and surgical injury in following operations as a result is an important problem for the surgeons.The aim of this study is to compare anti-adhesive efficiency between intraperitoneal administered hyaluronic acid and carboxymethyl cellulose (Seprafilm®) bioresorbable membrane which contains and non-selective cox inhibitor (Lornoxicam) which can be both administered intraperitoneal and intramuscular (i.m.) by using adhesive model.Rats which abrasion made in the cecum; 2 ml intra-abdominal serum physiologic(SF) administered to Group 1, 0.113mg/kg/ml 2 ml Lornoxicam administered to Group 2, 10x30 mm Seprafilm® applied under abdominal wall to Group3 and abdomens were closed. In Group 4, 0.113mg/kg/ml 2x1 ml i.m. Lornoxicam administered for 5 days after abdomen sutured. 14 days after the operation with bilateral subcostal insizyon abdomens of all rats are opened and Nair classification which is done macroscopically evaluated by severity of adhesion and adhesive generality scores.According to Nair and adhesion severity classification; difference between Seprafilm® and i.m. administered Lornoxicam groups and SF was found significant. Difference between intraperitoneal administered Lornoxicam group and SF group was found insignificant. Difference between Seprafilm® group and i.m. administered Lornoxicam group was found insignificant.As it is both more economic and has analgesic affect, i.m. Lornoxicam could be preffered in order to prevent postoperative adhesions.