Konya ili ve civar illerdeki alabalık işletmelerinde parazitolojik, mikrobiyolojik ve patolojik incelemeler
Parasitological, microbiological and pathological investigations at trout farm in Konya province
  1. Tez No: 243323
  2. Yazar: SERHAT EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ ERER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Su Ürünleri, Veteriner Hekimliği, Pathology, Aquatic Products, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, mikrobiyoloji, patoloji, Rainbow trout, microbiology, pathology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, Konya ve Karaman illerindeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üretimi ve yetiştiriciliği yapılan işletmelerden elde edilen balıkların organları parazitolojik mikrobiyolojik ve patolojik açıdan incelenerek, lezyonların karakteri ve mikrobiyolojik sonuçlarla ilişkisinin ortaya konulması amaçlandı.Çalışmada 10 işletmeden 65 adet balık toplanarak nekropsileri yapıldı. Bunlardan 42'si yetişkin (27-29 cm uzunlukta ve ortalama 225 gr ağırlıkta), 23 adedi de 2-3 cm uzunluğunda yavru balıklardan oluşmuştur. Patolojik incelemeler için karaciğer, böbrek, solungaç, bağırsak, kalp, dalak, pankreas, beyin ve kas ile mikrobiyolojik incelemeler için de karaciğer, böbrek, dalak, solungaç lamelleri, mide, kas, bağırsak ve kalbinden parçalar alındı.İşletmelerin çevresel koşulları (su sıcaklığı, su kaynağı, tarım alanına yakınlığı ve havuz türü) incelendiğinde, su sıcaklığı değerlerinin alabalıkların optimum yaşama sıcaklık değerleri (6ºC - 17ºC) arasında ve tarım alanlarına uzak olduğu görüldüÇalışmada makroskobik olarak, karın boşluğunda sıvı birikmesi, iç organlarda büyüme, bazı iç organlarda renkte solma veya koyulaşma, kanama ve solungaç lamellerinde solgunluk veya koyulaşma gözendi.Histopatolojik incelemelerde yetişkin alabalıklarda solungaçlarda hiperemi (5 balık), hiperplazi, ödem ve yapışma (16 balık), telangiektazi (1 balık), böbrekte melanomakrofajlarda artış (25 balık), karaciğerde hiperemi (28 balık), mononükleer hücre infiltrasyonu (16 balık), hepatositlerde yağ vakuolleri (24 balık) gözlenirken, yavru balıkların mikroskobik incelenmesinde herhangi bir histopatolojik bulguya rastlanılmamıştır.Alınan örneklerin mikrobiyolojik incelemeleri sonucunda, 2 işletmeden alınan balıklarda Streptococcus spp. ve bir işletmeden alınan balıklarda S. aureus ve Streptococcus spp. ürediği görüldü. Ekto ve endoparazit yönünden yapılan muayenelerde herhangi bir bulgu saptanamadı.
Özet (Çeviri)
Parasitological, microbiological and pathological investigations at trout farm in Konya province.In this study, rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were collected from fish farms in Konya and Karaman, and parasitological, microbiological and pathological examinations were conducted. The objective of this study was to investigate the relationship between the microbiological findings and characteristics of lesions.In the study, a total of 65 fishes were collected from 10 different fish farms, and postmortem examinations were performed. Fish material included 42 adult (22-27 cm long, 225 g weight) and 23 fry (2-3 cm long). Liver, kidney, gill, intestine, heart, spleen, pancreas, brain, and muscle samples were obtained for pathological examinations. Besides liver, kidney, gill, intestine, heart, spleen samples were also taken for microbiological analyses.In this study, environmental conditions of the farm were investigated based on criteria including, source or the water, temperature of the water, type of the pool and proximity to the agricultural farm areas. The water temperature was observed as optimum for trout production ( 6-170 C) and the farms were far away from the agricultural farm areas.Based on macroscopic investigations, exudates in abdominal cavities, enlargements in internal organs, darkness or pale color changes in some internal organs, bleeding, darkness or pale coloring in gills were observed.In the histopathological investigations of mature trouts, hyperemia (5 trouts), edema, adhesions and hyperplasia (16 trouts), teleangiectasis (1 trouts) in gills, increases of number of melanomacrophages in kidney (25 trouts), hyperemia (28), fatty vacuoles in hepatocytes (24 trouts) and mononuclear cell infiltrations (16) in liver were found. On the other hand, no histopathological findings were observed in fry trouts were investigated.After microbiological investigations of samples, Streptococcus spp. were found samples taken from two fish farms, but S. aureus and Streptococcus spp. were isolated on samples taken from the one farm. No findings were observed after ecto- endoparasite investigations.