Hastane çalışanlarının hastane enfeksiyonları konusundaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluating the knowledge and behaviour of hospital staff about hospital infections
- Tez No: 243324
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR KEMAL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, hastane enfeksiyonu, hastane çalışanları, Knowledge, hospital infection, hospital staff
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Hastane enfeksiyonları çağımızın önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir ve hastanede yatan hastaların % 5-15'inde ortaya çıkmaktadır. Hastane enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar taburcu olan hastalar, çalışanlar ya da ziyaretçiler yoluyla topluma da yayılabilmektedir. Bu tanımlayıcı çalışmada, hastane çalışanlarının hastane enfeksiyonları konusundaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemi, araştırmayı kabul eden ve klinikte aktif olarak çalışan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi personelinden kliniklerdeki personel sayısına göre orantılı olarak basit rastgele yöntemle yapılmıştır. Çalışmaya 82 hekim, 100 hemşire, 83 yardımcı personel alınmıştır.Veri toplamada konu ile ilgili 2 bölümden oluşan anket formu (doktor, hemşire ve yardımcı personel için ayrı ayrı düzenlenen, araştırmaya katılan kişilerin sosyo-demografik özellikleri ve çalışma durumlarını belirlemeye yönelik verilerin toplandığı birinci bölüm ile hastane enfeksiyonları konusundaki bilgi ve davranışın saptanmasına yönelik soruların yer aldığı ikinci bölüm) kullanılmıştır. Veriler; ortalama, standart sapma ve yüzdelerle özetlenmiştir.Hekimlerin hastane enfeksiyonları konusundaki bilgi sorularından aldıkları toplam puan ortalamasının 32,0 ± 9,8; hemşirelerin bilgi sorularından aldıkları toplam puan ortalamasının 39,2 ± 10,8; yardımcı personelin bilgi sorularından aldıkları toplam puan ortalamasının 40,9 ± 15,6 olduğu tespit edilmiştir. Hekimlerin yaklaşık 1/3'ünün perkütan yaralanması olduğu, hemşirelerin yaklaşık 2/3'ünün ve yardımcı personelin yaklaşık 1/3'ünün hastaya temas etmiş bir iğne ile yaralanmaya maruz kaldığı belirlenmiştir. Yaralanma sonucunda hekimlerin yarısının, hemşirelerin 1/10'unun, yardımcı personelin yaklaşık 1/3'ünün ilk yapılması önerilen doğru uygulamayı bildikleri saptanmıştır.Hastane çalışanları hastane enfeksiyonları konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı ve bu bilgilerini de uygulamaya aktarmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Hospital infections are continuing to become a significant challenge currently and witnessed in 5-15 % of inpatients. Microorganisms causing hospital infections could spread in community via discharged patients, hospital staff or visitors. In this descriptive study, it was aimed to evaluate the knowledge and behaviours of hospital staff into hospital infections.Sampling in the study was randomly performed among the staff of Meram Medical School of Selcuk University, working in clinics actively the staff in clinics. Into the study, 82 doctors, 100 nurses and 83 cleaning staffs were included.In accumulating the data, a questionnarie, in 2 parts, was used and organized seperately for doctors, nurses and cleaning staffs (in part 1, there were data including socio-demographic details of the participants; in part 2, there were questions related to the determination of the knowledge and behaviours about hospital infections). All accumulated data were summarized as mean, standard deviation and percentile.Average total knowledge scores of hospital infections were determined to be 32,0 ± 9,8 for doctors, 39,2 ± 10,8 for nurses, and 40,9 ± 15,6 for cleaning staffs. It was determined that nearly one third of the doctors was exposed to percutanous injuries; about two thirds of the nurses and one third of the cleaning staffs were exposed to needle injuries used in patients. It was also determined that upon the exposure to the injuries, half of the doctors, one tenth of the nurses and nearly one third of cleaning staffs have already known about the first suggested accurate procedure.Hospital staff should have satisfactory knowledge over hospital infections, and this knowledge should be put into practice.