Farklı endodontik irrigasyon materyallerinin tek ve kombine kullanımlarında E. faecalis'e karşı etkinliklerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro investigation of the effectiveness of different endodontic irrigation solutions in usage alone or combine with other irrigants against to E.faecalis
  1. Tez No: 243351
  2. Yazar: HATİCE BÜYÜKÖZER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KONT ÇOBANKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel etkinlik, irrigasyon solüsyonu, E. faecalis, Antibacterial efficiency, irrigation solution, E. faecalis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı; E.faecalis'e karşı, %5.25 sodyum hipoklorit (NaOCl), %2 klorheksidin (CHX), %17 etilen diamin tetra asetik asit (EDTA) ve %3 hidrojen peroksit (H2O2), MTAD, SmearClear (SC) ve %13.8 klorindioksit (ClO2) solüsyonlarının hem tek hem de kombine kullanımlarındaki antibakteriyel etkinliklerini değerlendirmektir.Araştırmada, 280 adet daimi insan alt premolar tek köklü dişleri kullanıldı. Dişlerin kronları her bir kök boyu 14 mm olacak şekilde kesildi ve ProTaper kanal aletleri kullanılarak şekillendirildi. Preparasyon sırasında oluşan smear tabakasını kaldırmak için kökler %17'lik EDTA ve %5.25 NaOCl solüsyonları ile ultrasonik banyoya tabi tutuldu. Daha sonra kökler 121°C'de 20 dk süresince otoklavda steril edildi. Kökler rastgele 26 test (n=10) ve 2 kontrol grubuna (n=10) ayrıldı. Negatif kontrol grubu dışındaki tüm gruplar E.faecalis (ATCC 29212) ile 24 saat inkübe edildi. Negatif ve pozitif kontrol grubu örneklerinde kök kanalları sadece FTS ile irrige edildi. Deney gruplarında ise test edilen solüsyonlar ve kombinasyonları; NaOCl, CHX, ClO2, MTAD, SC, EDTA, H2O2, NaOCl+CHX, NaOCl+MTAD, SC+NaOCl, EDTA+NaOCl, H2O2+NaOCl, ClO2+CHX, CHX+MTAD, SC+CHX, EDTA+CHX, H2O2+CHX, ClO2+MTAD, SC+ClO2, EDTA+ClO2, H2O2+ClO2, SC+MTAD, EDTA+MTAD, H2O2+MTAD, SC+H2O2 ve EDTA+H2O2 şeklinde uygulandı. Daha sonra her bir kök kanalı 1 ml FTS ile irrige edildi. Kök kanalından örnek almak için F3 no'lu steril kağıt kon kullanılıp, kon daha sonra 1 ml BHI besiyeri içeren tüp içerisine aktarıldı. Bu tüpten 200 µl örnek sıvı alındı ve spektrofotometrik ölçümler için ELISA pleytine aktarıldı. Ölçümler, her bir örnek için 0., 6., 12., 18., 24., 30., 36., 42. ve 48. saatte kaydedildi. Verilerin istatistiksel olarak Kruskall Wallis testi ve Mann Whitney U testleri ile analiz edildi. Ayrıca, herbir solüsyon ve kombinasyonları için bakteriyel büyüme eğrileri oluşturuldu.Elde edilen verilere göre, E.faecalis eliminasyonunda, H2O2 ve H2O2'nin NaOCl ve EDTA ile kombinasyonları, ClO2, SC, MTAD ve CHX kombinasyonları kadar etkili bulunmadı. EDTA, hem tek başına hem de EDTA+CHX ve EDTA+MTAD kombinasyonları dışındaki diğer kombinasyonlarında herhangi bir antibakteriyel etki göstermedi. MTAD hem tek, hem de tüm kombinasyonlarında antibakteriyel etki gösterdi. SC, SC+NaOCl dışındaki tüm diğer kombinasyonlarında anlamlı antibakteriyel etki gösterdi. CHX ve tüm kombinasyonları E.faecalis'e karşı anlamlı derecede antibakteriyel etkinlik sağladı. NaOCl'in H2O2, EDTA ve SC kombinasyonlarının E.faecalis eliminasyonunda etkili olmadığı görüldü. ClO2 ve tüm kombinasyonları E.faecalis üzerine anlamlı derecede etkili bulundu.Bu çalışmada, kök kanal irrigasyonunda kullanılacak materyal seçiminde, solüsyonların tek veya kombine kullanımlarındaki antibakteriyel etkinlik özelliklerinin bilinmesinin önemli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate in vitro efficacy of the combination of 5.25% sodium hypochloride (NaOCl), 2% chlorhexidine glukonat (CHX), 17% etilen diamin tetra acetic acid (EDTA) 3% hydrogen peroxide (H2O2), MTAD, SmearClear (SC), 13.8% chlorinedioxide (ClO2) against E.faecalis compared with the antibacterial activity of the same irrigating solutions when applied alone.In this study 280 permanent lower single rooted human premolar teeth were used. The crowns were removed and roots were prepared by using ProTaper root canal instruments. The smear layer, which was produced by preparation, was removed by immersion in 17% EDTA solution followed by 5.25% NaOCl in an ultrasonic bath. The specimens were sterilized by autoclaving 121°C for 20 minutes. The roots were randomly divided into 26 test (n=10) and 2 control groups (n=10). Excluding the negative control group, all the roots were infected for 24 hours with E. faecalis (ATCC 29212). The samples of negative and positive control groups were only irrigated with physiologic saline. The tested solutions and combinations of them were as follow: NaOCl, CHX, ClO2, MTAD, SC, EDTA, H2O2, NaOCl+CHX, NaOCl+MTAD, SC+NaOCl, EDTA+NaOCl, H2O2+NaOCl, ClO2+CHX, CHX+MTAD, SC+CHX, EDTA+CHX, H2O2+CHX, ClO2+MTAD, SC+ClO2, EDTA+ClO2, H2O2+ClO2, SC+MTAD, EDTA+MTAD, H2O2+MTAD, SC+H2O2 and EDTA+H2O2. Then, each root canal was irrigated with 1 ml physiologic saline. F3 # sterile paper points were used to sample bacteria from the root canals and were transferred to tubes containing 1 ml of BHI broth. 200 µl liquid from these tubes were sampled. These samples were transferred to the ELISA plate for spectrofotometric analysis. Readings were recorded for 0., 6., 12., 18., 24., 30., 36., 42. and 48. hours for each sample. Datas were statistically analyzed by using Kruskall Wallis test and Mann Whitney U tests. Also, bacterial growth curves were formed for each solution and combination.According to the datas, both H2O2 and combinations with NaOCl and EDTA of H2O2 were not significantly more effective than the ClO2, SC, MTAD and CHX combinations in the elimination of E.faecalis. EDTA and other combinations, except for EDTA+CHX and EDTA+MTAD, were not showed any antibacterial effect. Both alone MTAD and combinations with other solutions showed antibacterial effect. SC and all other combination of SC, except NaOCl+SC, showed antibacterial effect on E.faecalis. CHX and all the combination of CHX showed statististically significant antibacterial efficiency on E.faecalis. NaOCl+H2O2, NaOCl+EDTA and NaOCl+SC combinations of NaOCl were not effective to eliminate E.faecalis. ClO2 and all the combinations of its were significantly effective on the E.faecalis.As a conclusion, it is important to know the antibacterial properties of both the solutions and combinations with each other in material choose for root canal irrigation.