Metastatik olmayan meme kanserinde kemik mineral yoğunluğunu etkileyen faktörler
The factors effecting bone mineral density in nonmetastatik breast cancer
- Tez No: 243386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S.BURHANEDTİN ZİNCİRCİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Erken evre meme kanseri, osteoporoz, dxa, bifosfanat, aromataz inhibitörleri, Early phase breast cancer, osteoporosis, dxa, biphosphonat, aromataz inhibitörs
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Polikliniğine başvuran ve tedavi alan metastatik olmayan meme kanserli kadınların takipleri süresince kemik mineral yoğunluğunu etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Polikliniğine 1 Ocak 2007 tarihinden önce başvuran metastatik olmayan meme kanserli hastalar retrospektif olarak incelendi.Meme kanseri tanısıyla cerrahi yapılan ve ardından kemoterapi,radyoterapi uygulanan hastalar,menapoz durumlarına bakılmaksızın değerlendirildi.Hastaların bir kısmına hormon resptör pozitifliği nedeniyle antihormonal tedavi başlanmıştı.Hastalara 1 yıl ara ile kemik mineral yoğunluğu ölçümü yapılmıştı.İlk ölçümde osteopeni yada osteoporoz tanısı konanlara D vitamini,calcium veya bifosfanat tedavileri verilmişti.İkinci ölçüm esnasında halen nonmetastatik meme kanseri olan 40 hasta çalışmaya kabul edildi.Radyoterapi,kemoterapi,antihormonal ve bifosfanat tedavilerin,hastaların kemik mineral yoğunluğu üzerine olan etkileri araştırıldı.Bulgular: Radyoterapi sahasına göre tedavi öncesi ve sonrası femur ve bel BMD ve T skorlarında fark oluşmamıştır.Bu sonuç bize farklı sahalara uygulanan radyoterapinin olumsuz etkisinin olmadığını göstermiştir.Kemoterapi rejimine göre femur ve bel BMD ve Tskorlarında gruplar arasında istatiksel olarak fark yoktur.Hormon reseptörünün pozitif veya negatif olmasına tedavi öncesi ve sonrası femur ve bel BMD ve Tskorlarında fark yok iken,özellikle hormon resptörü negatif olanların genelde hem bel hemde femur BMD'lerinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Osteoporoz tedavisi alma durumuna göre tedavi öncesi ve sonrası femur DXA sonuçlarında fark yok iken,bel DXA sonuçlarında yalnızca bifosfanat kullanımında fark oluşmuştur (p=0.001).Olguların aldıkları antihormonal tedaviye göre tedavi öncesi ve sonrası femur DXA sonuçlarında fark yok iken,bel DXA sonuçlarında yalnızca aromataz inhibitörü kullanımında fark oluşmuştur (p=0.031).Sonuç: Meme kanserli kadın hastalar aynı yaş grubundaki sağlıklı kadınlara göre daha çok kemik kaybı ve kırık riski altındadırlar.Farklı sahalara (meme gögüs duvarı supraklaviküler fossa ve aksiler bölge) uygulanan radyoterapinin olumsuz etkisinin olmadığını çalışmamızda gördük.Kemoterapi alan hastaların FAC+FEC grubunda,yalnızca Tskorlarında istatiksel olarak düzelme saptandı.Hormon reseptörü negatif olanların genelde hem bel hemde femur BMD'lerinin daha yüksek olduğu izlendi.Osteoporoz tedavisi alanların bel DXA sonuçlarında yalnızca bifosfanat kullanımında fark oluştu.Olguların aldıkları antihormonal tedaviye göre tedavi öncesi ve sonrası femur DXA sonuçlarında fark yok iken,bel DXA sonuçlarında yalnızca aromataz inhibitörü kullanımında fark oluştu.
Özet (Çeviri)
Aim: İt has been prepared to examine factors affecting bone mineral density during fallowings of women with nonmetastatik breast cancer applying to Radiation Oncology Polyclinic of Medicine Faculty of Dicle University and receving treatment.Methods: The patients with nonmetastatic breast cancer appliying to Radiation Oncology Polyclinic of Medicine Faculty of Dicle University before january 1,in 2007 were retrospectively examined.The patients operated surgery with diagnosis of breast cancer and fallowing received chemotherapy and radiotherapy were estimated without having been looked at their menapoze conditions.A part of patients had been started antihormonal treatment because of hormone receptor positivity.The patients had been made bone nineral density measurement with a year interval.İn the first measurement,those diagnosed with osteopenia or osteoporose were given treatments of vitamin D,calcium or biphosponates.During the second measurement,40 patients who have stil had nonmetastatic breastcancer were accepted into the study.Effects of radiotherapy,chemotherapy,antihormonal and biphospanate treatmens on bone mineral density of patients were investigated.Findings: Difference between femur and lomber DXA resuts hasn?t occurred according to radiotherapy before and after treatment.This result has shown is that RT applied to different fields doesn?t have negative effect.There isn?t statistically difference between groups in femur and lomber BMD,and T scores according to positivitiy or negativitiy of hormone receptors are especially much more high.There isn?t difference between femur DXA results before and after treatment according to condition taken treatment which events take,but, between lomber DXA results.İt has only been occurred difference in Aİ use (p=0.031).Conclusion: Women patients with breast cancer are in much more risk than healthy persons in the same old year group.İn our study,we observed that RT applied to different fields(breast chest wall,supraclavicular fossa and aksiler region) didn?t have negative effect.İn FAC+FEC group of patients taken chemotherapy,statistical improvement between scores were only established.İt was observed that both lomber and femur BMD?s of those with negative hormon receptor are much more.Between lomber DXA resuts of those taken osteoporosis treatment,difference during only BFS use occurred.There isn?t difference between DXA results before and after treatmentaccording to antihormonal treatment that events take,but,between DXA result,difference during only Aİ use occurred.