Serviksin premalign lezyonlarında HPV taraması ve klinik önemi
HPV screening of cevical premalign lesions and its clinical importance
- Tez No: 243385
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUR KUYUMCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Smear, HPV, Kolposkopi, cervical Smear, HPV, Colposcopy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Serviks kanseri, kadınlarda tüm yaşlarda meme ve akciğer kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen bir kanser türüdür ve kadınlarda kansere bağlı ölümler içinde ikinci sırada yer almaktadır. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar, serviks kanseri için majör risk faktörünün HPV olduğunu göstermiştir. Serviks kanserlerinde, klinik olarak iyi bilinen uzun bir preinvaziv sürecin varlığı ve serviksin kolay incelenebilir olması serviks kanserinin önlenebilmesinde önemli avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmada, olgularımızda, servikal pap-smear tetkiki ile birlikte HPV varlığı araştırılmıştır. Smear sonucu premalign lezyon gelen 30 olgu ile smear sonucu normal olan 30 olgu çalışma kapsamına alındı. Hastalardan alınan servikal örneklerde PCR yöntemi ile HPV araştırıldı ve reverse hibridizasyon(Gen ID PCR) yöntemi kullanılarak HPV tiplendirilmesi yapıldı. Serviksin premalign lezyonlarına sahip olgular ile smear sonucu normal olan olgular, son doğum üzerinden geçen süre, cinsel aktiviteye başlama yaşı, sigara, kontraseptif kullanımı, yaş ve cinsel aktivite süresi arasındaki ilişki araştırıldı. Premalign lezyonu olan hastalara kolposkopik inceleme yapıldı. Premalign lezyonu olan olgu grubunda HR-HPV DNA(+)'liği yüksek oranda saptandı. Bölgemizde genel olarak HPV prevalansının nispeten yüksek olduğu görüldü. Anormal kolposkopik bulgular saptanan hastalarda HPV DNA (+) `liği yüksek oranda saptandı.. Bu çalışma sonucunda başlıca sonuçlarımız; Servikal sitolojik bulgularla HPV pozitifliği arasında korelasyon varlığı, yüksek onkojenik HPV saptanan olgularda ? 2 anormal kolposkopi bulgusunun saptanması idi.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer is the third common cancer, following breast and lung cancer, among women of all ages. It occupies the second most common cause of death due to malignancy. The epidemiological studies established HPV as the major risk factor of cervical cancer. A long preinvasive period and easy cervical examination provide advanges to prevent cervical cancer. In this study , we examined HPV presence as well as cervical pap-smear in our patients. 30 cases with a premalignant cervical lesions diagnosed by smear, and 30 cases with normal smears were included in our study. HPV was examined by PCR in cervical smears and subtyped by reverse hybridization (Gen ID PCR). Cases with premalign cervical lesions and normal cervical smears were compared according to the the age of last delivery, cigarette smoking, contraceptive method, age, the begining age and the period of sexual activity.Colposcopical examination was performed on patients with premalignt cervical lesions, HRHPVDNA was commonly detected as positive in the group of cases with premalignant cervical lesions. The HPV prevelence was relatively higher in this region of our country. HPVDNA positivity was also more common in the group with abnormal colposcoy. The major results of this study were the correlation between cervical cytology and HPV positivity, presence of ? 2 abnormal colposcopical findings among the patients with oncogenical HPV