Romatoid artrit ve ankilozan spondilitte nörosensorial işitme kaybı
sensorioneural hearing loss in patients with ankylosing spondylitis (AS) and rheumatoid arthritis (RA)
  1. Tez No: 243409
  2. Yazar: MEHTAP BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, romatoid artrit, hastalık süresi, işitme kaybı, Ankylosing spondylitis, Rheumatoid arthritis, disease duration, hearing loss
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Ankilozan spondilit (AS) ve Romatoid artrit (RA)'lı hastalarda işitme kaybı oranını, tipini ve mevcut kaybın kontrol grubuna göre farklı olup olmadığını araştırmak.Materyal ve metot: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ABD polikliniğine başvuran 50 AS'li, 50 RA'lı hasta ve 34 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Her üç gruba kulak burun boğaz fizik muayenesi, 250-8.000 Hz frekanslar arasında pür tone odyometrileri, stapes refleksleri ve Oto Akustik Emisyon (OAE) testi yapıldı.Bulgular: Olguların yaş ortalaması AS'li hastalarda 32,20 (18-55), RA'lı hastalarda 36,88 (19-50) ve kontrol grubunda 35,58 (20-50) yıl idi. AS'te ortalama hastalık süresi 5,27 (0-22) iken RA'te 4,72 (0-21) yıl bulundu. AS'li hastaların 7'sinde (% 14), RA'lı hastaların 10'unda (% 20) ve kontrol grubundaki hastaların 3'ünde (% 8,8) işitme kaybı saptandı. En sık sensörinöral tip işitme kaybı (SNİK) bulundu. Bunların da dağılımı AS'li hastalarda % 10, RA'lı hastalarda % 14 ve kontrol grubundakilerde % 8,8 şeklinde idi. Hastalık süresi 10 yıldan fazla olan 7 RA'lı hastanın 6'sında (% 85.7) ve 7 AS'li hastanın 2'sinde (% 28.5) işitme kaybı vardı.Sonuçlar: AS, RA ve kontrol grubu arasında işitme kaybı açısından anlamlı fark yoktur. RA'lı hastalarda daha fazla olmak üzere hastalık süresi uzadıkça işitme kaybı görülme oranı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the rate of and the type of the hearing loss in patients with ankylosing spondylitis (AS) and rheumatoid arthritis (RA); and to analyze whether these hearing loss rates were different from control group or not.Materials and method: Fifty AS, 50 RA patients and 34 healthy controls presented to Dicle University Medical Faculty Physical Therapy and Rehabilitation Department outpatient clinic were enrolled to this study. All three groups underwent ear, nose and throat physical examination, pure tone audiometric test between 250-8.000 Hz frequencies; stapes reflexes test and auto acoustic emission (OAE) tests.Results: The mean ages were 32,20 (18-55) years in AS cases, 36,88 (19-50) years in RA cases and 35,58 (20-50) years in control group. The mean disease duration were 5.27 (0-22) years in AS patients with and 4.72 (2-21) years in patiens with RA. Hearing loss was detected in 7 (%14) of the AS patients, 10 (%20) of the RA patiens and 3 (%8.8) of the control group. The sensorioneural hearing loss was the most commonly detected hearing loss type. The distribution of this type of hearing loss was 10 % in AS, 14% in RA and 8.8% in control group. Hearing loss was present in 6 (85.7%) of the 7 RA patients and 2 (28.5%) of the 7 AS patients whose duration of the disease were more than 10 years.Conclusion: There is no significant difference between AS, RA and control group with respect to hearing loss. Being more common in RA cases, the rate of hearing loss was increasing with the increase in duration of the diseases.