Orta ?ileri derecede bozulmuş sol ventrikül fonksiyonu olan kalp yetersizliği hastalarında ras blokajı ve diüretik tedavisine eklenen nitrat tedavisinin mortalite ve morbiditeye etkisi
The effect of adding nitrat treatment on mortality and morbidity in heart failure patients with medium - advanced left ventricular function and using ras blockage and diuretic therapy
  1. Tez No: 243492
  2. Yazar: MEHMET YAYMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK URAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, nitrat, mortalite, Heart failure, nitrat, mortality
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç:Çalışmamızda ilerlemiş kalp yetersizliği gelişen, dilate kardiyomiyopatili hastalarda RAS blokajı ve diüretik tedavisine eklenen nitrat tedavisinin tüm nedenli, kardiyak mortalite, 1 yıl içerisinde tekrar hastaneye yatış gibi klinik son noktalara etkisini ve kalp yetersizliği prognozunu etkileyen faktörleri retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık.Materyal ve Metod:Çalışmaya 1 Ocak 2003 ? 30 Haziran 2008 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji kliniğinde kalp yetersizliği tanısı ile yatırılarak izlenen 580 hasta (373 erkek, 207 kadın ve yaş ortalaması (63,3 ±12,9 yıl) alındı. Bu hastalar arasından oral nitrat tedavisi almakta olan ve almayan hastaların retrospektif olarak demografik, klinik, biyokimyasal, ekokardiyografik, elektrokardiyografik ve tedavi özellikleri de göz önünde bulundurularak tüm nedenli ve kardiyak ölüm, , 1 yıl içerisinde kalp yetersizliği nedeniyle tekrar hastaneye yatış gibi son noktalar açısından karşılaştırılması, ayrıca kalp yetersizliğinde prognoza etki eden faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Hastalara telefonla ulaşılarak ve hastanemiz veritabanı kayıtları, hastanemiz arşivi, kardiyoloji poliklinik dosyaları ve yatan hasta epikriz arşivi incelenerek hastaların verileri ve en az 12 ay olmak üzere (12 ? 78 ay, ortalama 38,7±14,2 ay) takip süresi boyunca gelişen klinik son noktalar kaydedildi.Bulgular :Kronik kalp yetersizliğinde nitrat kullanımının klinik son noktalara etkisi değerlendirildiğinde tüm nedenli ve kardiyak mortalite üzerine olumlu etkisinin olmadığı ancak 1 yıl içerisinde kalp yetersizliği nedeniyle tekrar hastaneye yatışların nitrat tedavisi almakta olan grupta anlamlı derecede (p=0.001) daha az olduğu görüldü. Yapılan alt grup analizleri neticesinde nitratların özellikle iskemik etyolojili, sinüs ritminde olan, çok damar hastalığı bulunan ve revaskülarizasyon ihtiyacı olan, özellikle de stent implantasyonu yapılmış hastalarda kullanıldığında mortalite ve hastaneye yatışların azaltılması yönünden en olumlu sonuçların alındığı gözlendi.Mortaliteye etkisi olduğu gösterilen birçok bulgu olsa da tüm bulgular lojistik regresyon analizi ile değerlendirildiğinde, sadece yaş, BNP düzeyi, CRP düzeyi ve SV ejeksiyon fraksiyonu diğer değişkenlerden bağımsız olarak mortalite ile ilişkili olduğu bulundu. Yaş, BNP düzeyi SV ejeksiyon fraksiyonu aynı zamanda 1 yıl içerisinde kalp yetersizliği nedeniyle tekrar hastaneye yatış açısından da belirleyici bulundu.Sonuç:Nitratlar iskemik etyolojili konjestif kalp yetersizliği tedavisinde olmazsa olmaz ilaçlar olan RAS bloker ilaçlar, diüretikler ve beta bloker tedavisine ilave olarak semptomatik iyileşme sağlaması hastaneye yatışları azaltarak yaşam kalitesini arttırıcı etkileri nedeniyle güvenle kullanılabileceği gözlendi. Yaş, BNP düzeyi, CRP düzeyi ve SV ejeksiyon fraksiyonu diğer değişkenlerden bağımsız olarak mortalite ile ilişkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of our study is to retrospectively evaluate the factors that effect the prognosis of heart failure and the effect of nitrate therapy upon the clinical endpoints such as; cardiac mortality and recurrent hospital accomodation in one year in the patients who have dilated cardiomyopathy and progressive heart failure and taking RAS blockade and diuretic therapies.Material and Methods:A total of 580 patients (373 men, 207 women and average 63,3±12,9 year) were included to our study who were admitted to Kocaeli University Cardiology Clinic and were attended as chronic heart failure between the dates 1 January 2003-30 June 2008. The aim of our study is to evaluate the factors that effect the prognosis of heart failure and also the comparement of patients who are taking and not taking nitrate therapy upon the clinical endpoints such as cardiac mortality, recurrent hospital admission in one year as a retrospective way and as bearing in mind demographic, clinical, biochemical, echocardiographic, electrocardiographic an treatment properties. The patients were accessed by phone and database records, archives of our hospital, policlinic files of cardiology and inpatient epicrisis archive were detected and clinical endpoints that were occured during the following period as at least 12 months (12-78 months, average 38.7±14.2 month) were registered.Findings:When the clinical effect of nitrate therapy upon the clinical endpoints in the chronic heart failure treatment were evaluated; there was no positive effect upon the cardiac mortality where as hospital accomodation in one year because of heart failure is significantly lower in the nitrate taking group (p=0.001). As the result of subgroup analysis nitrate therapy is especially useful and effective in the patients who have ischemic etiology, who are in sinus rythym, who have multivessel disease and who have need revascularization treatment when we bear in mind lowering cardiac mortalityand hospital accomodation. There are a lot of findings that have effect on mortality however age, BNP and CRP levels, LVEF are significantly related to mortality as independet from other variables when we evaluate by logistic regression analysis method. Also age, BNP level and LVEF are importantly meaningful variables when we bear in mind hospital accomodation because of heart failure as clinical endpoint.Results:In this study; we detected that nitrate therapy is especially effective and dependable in the chronic heart failure group who have ischemic etiology and who are taking RAS blockage, diuretic and beta-blocker therapies when we bear in mind symptomatic treatment, lowering hospital accomodation and increasing life quality as clinical endpoints. Age, BNP and CRP levels, LVEF are variables that are found related to mortality as independent from other variables.