Tiroid hastalıklarında (Benign ve Malign) serum NO, ET, IL-8, TNF-alfa ve VEGF düzeylerinin belirlenmesi ve VEGF gen polimorfizminin araştırılması.
Defining serum NO, ET, IL-8, TNF-alpha and VEGF levels of thyroid diseases (Benign and Malign) and searching VEGF gene polymorphism.
  1. Tez No: 243491
  2. Yazar: ÖZGEN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUH ZAFER CANTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid, VEGF, TNF, IL-8, polimorfizm, Thyroid, VEGF, TNF, IL-8, Polymorphism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Günümüzde çeşitli tiroid hastalıklarından dolayı şifa arayan hastalar için tedavi etme dışında biz hekimler, hastalıkların etyopatogenezlerine yönelik yapılan çalışmalarla çok sayıda veri elde etmekteyiz. Araştırmamızın temel amacı; genel anlamda tiroid hastalıklarında ve TPC'larında olmak üzere kanserli hastalarda etyopatogenezde rol aldığı üzerinde durulan NO, ET, VEGF,TNF-? ve IL-8 düzeylerinin kantitatif ölçülmesi;bunların birbiriyle olan ilişki ve etkileşimlerinin incelenmesi idi. Ayrıca tiroid hastalıklarıyla ilişkili VEGF gen polimorfizminin olup olmadığını da araştırmaktı.Metod: Bu çalışmada 40 MNG, 40 TMNG, 40 TPC ve 40 sağlıklı kontrol grubunda serum NO, ET, VEGF, TNF-? ve IL-8 seviyeleri ölçüldü.Ayrıca bu kişilerde VEGF geninin polimorfizmleri PCR-RFLP yöntemi kullanarak incelendi.Sonuçlar: MNG'li hastalarla TMNG'li, TPC'li ve sağlıklı kontrol grubu arası serum ET konsantrasyonları arasında anlamlı fark vardırTPC'li hastalarla TMNG'li hastalar arasında ise serum NO konsantrasyonları arası anlamlı fark vardır.TPC'li, MNG'li TMNG'li hastalarla sağlıklı kontrol grubu arası serum TNF-? seviyeleri açısından anlamlı derecede fark söz konusu idi. Serum IL-8 ve VEGF seviyeleri acısından hasta ve sağlıklı kontrol grubları arası bir fark saptanmadı.TPC li hastaların alt gruplarında; AMES sınıflamasına göre yüksek risk skoru ve kapsül invazyonu olan hastalarda tek farklılık serum IL-8 seviyesindedir.TPC, MNG, TMNG gelişiminde VEGF C634G gen değişimi bağımsız risk faktörü olarak yorumlandı.Sonuç olarak; serum ET, NO ve TNF-? seviyeleri genel anlamda tiroid hastalıkları ve TPC olmak üzere kanser hastalıkların tanısında ve takibinde faydalı bir belirteç olabilir.TPC' lı hastalarda serum IL-8 seviyeleri ilerlemiş uzak metastazlı, prognozu kötü hastalarda bir belirteç olarak kullanılabilir.Bu sonuçları netleştirmek için uzun süreli takip ve daha geniş hasta populasyonu içeren ve doku düzeylerinin tayin edildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.VEGF C634G gen değişimi genel anlamda tiroid hastalıklarının gelişiminde bağımsız risk faktörü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Recently, for the patients looking for remedy because of the different types of the thyroid diseases we the doctors ,besides the treatment,have obtained a number of data from the researches on the ethiopathogenesis of the disease.The aim of our study is to investigate the the association and the interactions between serum NO,ET,VEGFTNF-? and IL-8 in we wanted to evaluate thyroid diseases and particularly TPC and additionally, whether VEGF gene polymorphism has a relation with thyroid diseases .Method: In this study, serum NO,ET,VEGF,TNF-? and IL-8 levels in 40 MNG,40 TMNG, 40 TPC and 40 healthy control patients were measured and we also studied about VEGF C634G, C2578A ve C936T polymorphisms in these groups by PCR-RFLP method.Results: The serum ET consentration was significantly different between the patients with MNG and the patients with TMNG, TPC and the healthy control group. Serum NO consentration of the patients with TPC and the patients with TMNG was also significantly different.Serum TNF-? levels between the patients with TPC, MNG,TMNG and the healthy control group was significantly different.No significant difference for IL-8 and VEGF levels was found among groups. In subgroups of TPC patients only significant differences were only detected for IL-8 levels in capsullary invasıon group and high risk patients according to AMES classification.C634G gene change generates independent risk factor during the development of TPC, MNG, TMNG.Conclusion: Serum ET, NO and TNF-? levels may be a useful marker in diagnosis and follow up of thyroid diseases and TPC . Serum IL-8 levels may be useful marker for patients with TPC who has metastasis and poor prognose. However, clarification this hypothesis needs larger studies with long-term follow-up are necessary. VEGF C634G gene change is an independent risk factor in development of thyroid diseases.