Antalya su havzasındaki yerleşmelerde su, insan, mekan ilişkileri ve su yapıları
The relationship of water-people-space at the settlements around Antalya water basin and water artifacts
- Tez No: 243578
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KERESTECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Antalya Su Havzası, Attaleia Antik Kenti, Perge Antik Kenti, Aspendos Antik Kenti, Antalya Kaleiçi, Su yapıları, Mekan, Kentsel Mekan Kalitesi, Kentsel Yaşam Kalitesi, Antalya Water Basin, Attaleia Antique City, Perge antique City, Aspendos Antique City, Antalya Old City, Water Artifacts, Space, Quality of Urban Space, Quality of Urban Life
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tarih boyunca, insanoğlunun varoluşundan bu yana yaşamın içinde olan en önemli ögelerden biri sudur. Yaşamla bu denle içiçe olan su, tarihsel süreç içerisinde her dönemde, insana ve mekana, etki ve katkılarını kesintisiz olarak sürdürmüştür. Yaşam süreci içerisinde insanoğlu, suyun varolduğu bölgelere yerleşmiş, bölgelerde varolan suyu kullanmış, suyun yetmediği zamanlarda, suyu, yaşadığı yere taşımıştır. Suyu sadece biyolojik ihtiyaçlarını gidermede değil, yaşam kalitesini ve mekan kalitesini arttırmada kullanmıştır. Bu süreç içerisinde de birçok su yapısı inşa etmiştir.Bu bağlamda, su yapılarını inceleyerek, su-insan-mekan ilişkisini ortaya koymak çalışmanın amacını oluşturmuş, çalışma alanı olarak da Antalya Su Havzası ele alınmıştır.Tezin birinci bölümünde, çalışmanın amacı, yöntemi ve önemi ortaya konmuştur.Tezin ikinci bölümünde, havza kavramı tanımlanmış, çalışma alanı olarak seçilen Antalya Su Havzası'nın Türkiye Havzaları arasındaki yeri, konumu, havzanın topoğrafik, iklimsel, coğrafi ve hidrolojik verileri ile havzadaki yerleşmelere ait veriler araştırılıp incelenmiştir.Tezin üçüncü bölümünde Antalya Su Havzası'nda, tarihsel süreç içerisinde Aspendos Antik Kenti, Perge Antik Kenti ve Antalya Kenti'nde yapılan su yapıları, suyu sağladıkları kaynaklara göre sınıflandırılarak incelenmiştir.Tezin dördüncü bölümünde ise, Antalya Su Havzası'ndaki yerleşmelerde yer alan su yapıları, topoğrafya, iklimsel veriler, coğrafya ve hidrolojik veriler açısından değerlendirilmiş, günümüz mimarlarına su, insan, mekan ilişkileri açısından yön verecek bilgiler çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, ever since human kind has existed, one of the most important elements of life has been water. Water has continued to affect and contribute to the human kind and space in every period of time as it has always coexisted with life. Throughout the life phases, humans have settled down where water is abundant, they have utilized the available water, and when water is scarce, they have moved to another place around which water existed. They have used water not only for biological needs, but also for increasing the quality of life. And throughout these phases they have built plenty of water artifacts.Within this context, presenting the relationship of water-people-space is the aim of this Project. Antalya water basin has been taken as the work field.The first chapter of my Project explains the aim, method and the importance of this study.The second chapter describes the basins, observes the space and position of the work field Antalya water basin among the basins of Turkey, explores the data regarding the topographic, climatic, geographic and hydrologic qualities of the basin and the settlements around the basin.The third chapter analyses the water artifacts built in Aspendos antique city, Perge antique city and Antalya city in Antalya water basin throughout the history by categorising the structures according to the water source.The fourth chapter evaluates the water artifacts inside Antalya water basin according to the topography, climatic, geographic and hydrologic data, and, covers guiding information about the relationship of water, people and space appealing to modern architects.