Kocaeli örneğinde bölgesel dönüşüm parametrelerinin belirlenmesi
Definition to local tranformation parameters in Kocaeli sample
- Tez No: 243582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, Datum transformation, WGS ? 84, ED50, ITRF, Kocaeli area
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Uydu konumlama teknikleriyle belirli bir sistemde noktaların üç boyutlu jeodezik koordinatları çok hızlı, daha duyarlı, ve daha ekonomik olarak elde edilmektedir.Günümüzde uydu konumlama tekniklerinden biri olan ve geniş bir uygulama alanı içerisinde kullanılan Global Positioning System (GPS) ile yapılan çalışmalarda noktaların koordinatları WGS ? 84 (World Geodetic System 1984) veya ITRF (İnternational Terrestial Reference Frame) datumunda belirlenmektedir. Ancak, uygulamada klasik yersel ölçmelerle noktaların ülke datumunda koordinatları hesaplanmaktadır. Örneğin ülkemizde yatay koordinatlar ED50 (European Datum ? 1950) datumuna göre tanımlanmıştır.Datum seçimine bağlı olarak bir noktanın herhangi bir datumdaki koordinatları diğer datumdaki koordinatlarından farklılık göstermektedir. Bundan dolayı bir noktanın farklı iki datumda belirlenen koordinatları arasındaki uyuşumu sağlamak için; noktanın her iki datumdaki koordinatları arasında datum dönüşümü gerçekleştirilmesi gerekir.İki farklı datum kullanılmakta olan ülkemizde (ITRF ve ED50) bu datumlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi güncel bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmada, Kocaeli körfezinin güney ve kuzeyi esas alınarak, ED50 ve ITRF datumlarında bilinen ortak noktalar kullanılarak bölge için tanımlanacak iki ve üç boyutlu datum dönüşüm parametreleri değişik dönüşüm modelleriyle belirlenmiştir.Anahtar Kelimler: GPS, Datum dönüşümü, WGS ? 84, ED50, ITRF, Kocaeli bölgesi
Özet (Çeviri)
By using a satellite positioning technique, 3-d coordinates of points in a spesific system can be determined much faster, accurate, and cheaper.Coordinates located by the help of one of the most common technique used for satellite positioning is Global Positioning System (GPS), has been determined on WGS ? 84 ( World Geodetic System 1982) or ITRF datum. But in practise, coordinates of the points in the country datum are calculated with classic local surveys. As an example, horizontal coordinates in our country have been defined according to ED50 (European Datum ? 1950).Coordinates of a point in any given datum of a point, differs from the coordinates in other datums, depending on the choice of datum. That is why, in order to equalize coordinates of the same point determined on two different datums; a datum transformation must be operated between two coordinates of the same point in both datums.Two different datums (ITRF and ED50) are being used in our country, and defining the relationship between those datums appear to be an actual problem.In this work, three and two dimentions datum transformation parameters to be described by using known common points in ED50 and ITRF datums, based on south and north of Kocaeli Bay, are defined by different transformation models.