Silikon esaslı köpük kesicilerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of silicon based anti-foaming agents
- Tez No: 243586
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polidimetilsiloksan, polieter, köpük kesici, polivinil asetat, polibütil akrilat
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Emülsiyon polimerlerinin yüzey uygulamalarında birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Ancak polimerlerin kullanımı esnasında birçok sorunla karşılaşılır. Bu sorunların en önemlilerinden biri de uygulama esnasında oluşan makro ve mikro köpüklerdir. Bu köpükler, latekslerin oluşturduğu filmlerde çeşitli deformasyonlara yol açar. Bu istenmeyen durumun giderilmesi için gerek lateks sentezi sırasında gerekse sentez sonrasında köpük kesici yüzey aktif maddelerin kullanılması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında da, poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) latekslerinin kullanımında karşılaşılan köpük sorununu ortadan kaldırmak için polieter-b-PDMS-b-polieter kopolimeri olan köpük kesici sentezi gerçekleştirildi.Polieter-b-PDMS-b-polieter kopolimerleri, 1:3 oranında klor sonlu polidimetilsiloksan ile farklı zincir uzunluklarına sahip PEG ve PPG arasındaki polikondenzasyon reaksiyonu ile sentezlendiler. Sentezlenen kopolimerlerin köpük etkinliği piyasadan hazır olarak temin edilen poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) lateksleri ile Ross-Miles köpük yüksekliği testi ile belirlendi. Kopolimerlerin yüzey gerilimi Du Nouy tensiyometresi ile, yapıları ise Fourier Transform Infrared (FTIR), Nuclear Magnetic Resonance (NMR), Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time of Flight mass spectrometer (MALDI-TOF MS) ve Electro Spray Ionization Mass Spectrometer (ESI-MS) ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Emulsion polymerization has been widely used in surface applications but in usage of these polymers there will be some problems. Most important of these problems is the occuring of macro and micro foams in application. These foams causes various deformations in films of latex. To avoid these undesirable problem anti-foaming surface active agents must be used whether during latex synthesis or after latex synthesis. In order to solve foam problem which is seen during the application of poly(vinyl acetate)-co-butyl acrylate latexes, polyether-b-PDMS-b-polyether anti-foaming agent has been synthesized.Polyether-b-PDMS-b-polyether copolymers has been synthesized with 1:3 molar ratio by a polycondensation reaction between PEG and PPG having different chain length and chlorine terminated PDMS. Foam efficiency of copolymers are determined with Ross-Miles foam height test using vinyl acetate-co-butyl acrylate latexes. Polyether-b-PDMS-b-polyether copolymers are characterized surface tension by Du Nouy Tensionmeter and chemical structure by Fourier Transform Infrared (FTIR), Nuclear Magnetic Resonance (NMR), Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time of Flight mass spectrometer (MALDI-TOF MS) and Electro Spray Ionization Mass Spectrometer (ESI-MS).Keywords : Polydimethylsiloxane, polyether,anti-foaming agent, polyvinyl acetate, polybuthyl acrylate