Gemilerde ana makine kaynaklı titreşim ve gürültünün analizi
The analysis of main engine noise and vibration excitation in ships
- Tez No: 243593
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Gemi Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Marine Science, Marine Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gemi, konfor, gürültü, titreşim, makina, İstatistiksel Enerji Analiz yöntemi, yalıtım, Ship, comfort, noise, vibration, machine, Statistical Energy Analysis method, Insulation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son zamanlarda gemilerle yapılan yolcu ve yük taşımacılığındaki artışa paralel olarak gemilerde konfora ve insan sağlığına verilen önem de artmıştır. Bunun sonucu olarak gürültü ve titreşim konusu en önemli ilgi alanı haline gelmiştir. Gürültü ve titreşimin gemi adamlarının çalışmasını engellemeyecek, insan sağlığına ve gemi yapısına zarar vermeyecek, konforu etkilemeyecek değerlerde olması bu bağlamda oldukça önemlidir.Gemilerde en önemli gürültü ve titreşim kaynakları ana makineler ve diğer yardımcı makinelerdir. Bu yüzden mümkün olduğunca az gürültü ve titreşim yayımı yapan makineleri üretmek oldukça önemlidir. Ancak, gerek yüksek güçte ve verimde gerekse düşük maliyette makina talebi üreticilerin işini oldukça zorlaştırmaktadır. Bu talebe cevap verebilmek amacıyla makinelerin ve yapıların gürültü ve titreşime karşı yalıtımı önem kazanmaktadır.Bu çalışmada dizayn aşamasındaki bir geminin gürültü ve titreşim analizi enerji temelli bir metot olan İstatistiksel Enerji Analiz (İEA) yöntemi ile yapılmıştır. Analiz aşamasında bu yöntemi kullanarak çözüm yapan VAOne programından yararlanılmıştır. İEA yönteminin uygulanabilirliği, avantajları ve dezavantajları tartışılmıştır. Gemideki mevcut makinelerin gürültü ve titreşime etkisi incelenmiş ve elde edilen cevapların azaltılması amacıyla geminin çeşitli mahallerine yalıtım uygulamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the importance of human health and comfort become very serious subject as a result of increasing passengers and cargo transporting with ships. Consequence of that, the noise and vibration become the most significant area of interest. So, the passengers? comfort, humans? health, crews? effort and construction of ship shouldn?t be affected by noise and vibration values.Main engines and the other auxiliary machineries are the main noise and vibration sources in ships. Therefore, it is important to produce machines making low noise and vibration radiation to their environment. However, the demand of high power and efficient machines with the low cost affect the manufacturers very negatively. For that reason the insulation of structures and machines against the noise and vibration become very critical.In this study, the vibration and noise analysis of a ship in a design stage carry out with the energy based method called Statistical Energy Analysis (SEA). In the analysis process VAOne is used to solve the problem with this method. The advantages, disadvantages and feasibility of SEA method are discussed. Also influence of machines to the ship?s noise and vibration is assessed and insulation is applied certain ship compartments to reduce the noise and vibration responses.