Bayrampaşa TEM otoyolu?Sağmalcılar mevkii gürültü haritasının hazırlanması ve çevre gürültüsünün değerlendirilmesi
The preparation of the noise map and measuring the noise level of Bayrampasa TEM motorway-Sagmalcilar location
- Tez No: 243603
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü haritası, Karayolu gürültüsü, Gürültü, İstanbul, Gürültü Perdesi, Noise Map, Traffic Noise, Noise, İstanbul, Noise Barrier
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsanlar üzerinde olumsuz etki yapan ve hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. Özellikle büyük kentlerimizde gürültü yoğunlukları oldukça yüksek seviyede olup, Dünya Sağlık Örgütü'nce belirlenen ölçütlerin üzerindedir.Bu tez çalışmasında İstanbul'un en işlek yollarından biri olan Bayrampaşa TEM Bağlantı yolunun Sağmalcılar mevkiindeki 1 km uzunluğundaki bölgede pilot ölçekte bilgisayar programı yardımıyla (Sound Plan 6.5) gürültü haritası hazırlanmıştır. Programda yapılan hesaplamalar 10 m grid aralığında ve yer seviyesinden 4 m yükseklikte yapılmıştır. Aynı bölge için manüel ölçümler de gerçekleştirilmiştir.Harita üretilen 1 km uzunluğundaki alanda, toplam 11 noktada gürültü düzeyi ölçümleri yapılmıştır. Ölçüm yapılan 5 nokta haritalama yapılan yolun Aksaray yönünde, diğer 6 nokta ise haritalama yapılan yolun Edirne yönündedir.Gürültü haritası sonuçları ile haritalama alanında yapılan gürültü düzeyi ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Hazırlanan harita sonucu ile yapılan ölçüm sonuçlarının birbiri ile örtüştüğü görülmüştür.Bu çalışmasında ayrıca mevcut gürültü düzeyini daha düşük seviyeye indirmek için çözüm önerileri de araştırılmıştır. Bunu sağlamak için bilgisayar programında araç hızlarının düşürülmesi, yoldan geçen ağır araç sayılarının azaltılması ile gürültü perdesi inşası durumunda mevcut durumdan farklı olarak ne gibi değişiklikler olacağı ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar incelendiğinde Bayrampaşa TEM bağlantı yolunun Sağmalcılar mevkii Aksaray istikametine gürültü perdesi yapılmasının, mevcut gürültünün azaltılması ve gürültü maruziyetinin giderilmesi için etkin bir çözüm olabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The sounds which is undesirable and make people disturb is called noise. Especially in big cities, noise levels are considerably at high levels which are over the WHO?s (World Health Organization) criteria.In this thesis, a noise map was prepared for 1 km length of a way having very frequent road of TEM Bayrampaşa Sağmalcılar location in İstanbul by using computerized program called Sound Plan 6.5. The calculations in the program were made with 10 m grid interval and 4 m height above ground level. Manuel measurements were also made for the same pilot area.The noise measurements were made at 11 points totally in 1 km length of studied area that 5 of them were located at Aksaray direction and other 6 points were located at Edirne direction.The manual measuring and noise map results were compared with each other and the results were determined that harmonize with each other.In this study, solutions were also searched to decrease high noise level to acceptable limit values. To supply this; velocity of vehicles, number of heavy vehicles and establishing noise barrier alternatives were studied on the computerized program. At the end the establishing noise barrier on the Aksaray direction was determined as the most effective way to decrease.