Karbon fiber takviyeli polimer matriksli kompozit bisiklet kadrosu üretimi
Manufacturing of carbon fiber reinforced polymer matrix composite bicycle frame
- Tez No: 243620
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ UZUNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit, karbon fiber, epoksi, bisiklet, kadro, el yatırması, Composite, carbonfiber, epoxy, bicycle, frame, hand layup
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kadrolar bisikletlerin sürüş özelliklerini ve ağırlıklarını belirleyen en önemli parçalarıdır. Bisiklet endüstrisinde gitgide artan bir şekilde metal malzemelerin yerini kompozit malzemeler almaktadır. Bu çalışmanın amacı karbon fiber kompozit bir bisiklet kadrosunun tasarlanması ve üretimidir. Bisiklet kadrolarında kullanılan malzemeler incelenmiş ve karbon kompozit malzemeden üretilen kadrolar ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Deneysel çalışma kadronun tasarlanması ve malzeme testleri ile başlamıştır. Ardından kadronun imali için gerekli tezgâh tasarlanmış ve imal edilmiştir. Geleneksel kadro geometrisine sadık kalınarak tasarlanan kadro üst, alt ve oturma boruları ile alın borusu karbon kompozitten el yatırması yöntemi ile üretilirken, arka maşa kısımlarında alüminyum kullanılmıştır. Kompozit malzeme bileşenleri olarak tek eksenli 12k karbon fiber ile epoksi reçine kullanılmıştır. Tamamlanan kadro gerekli donanım ile toplanarak test sürüşüne tâbi tutulmuş, rijitlik ve sürüş karakteristiği olarak olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Frames are the most important parts of the bicycle that effects the riding characteristic and total weight. There has been a progressive increase in the number of metal parts and structures replaced by composite materials in cycling industry. The goal of this research is to design and manufacture a carbon fiber composite mountain bicycle frame. Materials that using in the frame building was studied and compared with carbonfiber composite frames as a begining. Experimental work began with designing of the frame and material tests. Designing and manufacturing of the jig fallowed. While top tube, down tube, seat stay and head tube manufactured of carbon-composite by using handlay-up process, aluminum was used in chain stays and rear fork of the frame which had designed based on the traditional frame geometry. 12k unidirectional carbon fiber and epoxy resin used as composite components. While test riding of the completed frame with required components, positive riding characteristic and rigidity were achived.