Plastik hata analizi ve çözümleri
Plastic defect analyses and solutions
  1. Tez No: 243629
  2. Yazar: EMRE ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik ürün tasarımı, Moldflow akış analizi, kalıp tasarım ve imalatı, enjeksiyon prosesi, Design of plastic products, Moldflow flow analyze, mold design and production injection process
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Son yıllarda dünyada plastik üretim ve tüketimi 200 milyon tona ulaşmıştır. Bu büyük artışla birlikte plastik ürün tasarım, kalıp imalat ve plastik enjeksiyon mühendislerinin sorumluğu giderek artmaktadır. Bu sorumluluk ve rekabetin en kritik rolünü plastik ürünlerde meydana gelebilecek hataların önceden tespit edilip gerekli önlemlerin tasarım aşamasında alınması oluşturmaktadır.Bu çalışmanın literatür kısmında; tasarım mühendislerinin plastik ürün tasarımında dikkat etmesi gereken noktalar, kalıp tasarım kriterleri ve plastik enjeksiyon prosesinin temelini oluşturan bilgiler yer almaktadır.Deneysel çalışmalarda; uydu alıcısının üst kapağı olarak tasarlanmış olan plastik parçanın Moldflow programıyla plastik akış analizi yapılmış ve sonuçlar irdelenmiştir. Bu analiz sonuçları neticesinde belirlenen hatalar ile gerçekte elde edilen parça üzerindeki hatalar karşılaştırılmış ve tüm değerlerde ortalama olarak % 70-80 başarı elde edildiği görülmüştür.Tasarımdan, kalıp imalatından ve enjeksiyon prosesinden kaynaklanan hataların bulunduğu plastik parçlarda hata analizi yapılmıştır. Bu hatların nedenleri literatür kısmında irdelenmiş ve bu hataların giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan iyileştimelerin parça üzerindeki etkileri görülmüştür.Sonuç olarak bir plastik parçanın imalatı öncesinde Moldflow akış analiz sonuçlarının dikkate alınması; yapılacak hataların en aza indirilmesini ve buna bağlı olarak maliyet ve süre avantajına önemli ölçüde katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, production and consumption of plastics achieved 200 million ton in the world. According to these improvements, responsibilities of plastic product designer engineers, mold production and plastic injection engineer gradually increases. Therefore, determination of the plastic product defects and precautions during design stage formed as the critical part of both responsibilities and competition.Literature part of this study contains important points of plastic product design, criteria?s of mold production and basic developments of plastic injection process.In experimental part; flow analyzed of a plastic component as the top cover part for satellite receiver was made by using Moldflow program. The analyze results were compared with real results and the success was achieved as averagely % 70-80 in all values.Moreover, certain defects in plastic item, which caused from design, mold production or injection process, were determined. The reasons of these defects were examined in literature part and the solution suggestions were proposed. Furthermore, results of these improvements on product were seen.As a result, considering of Moldflow flows analyze results before production step provides cost benefit from regarded to achievement of design, mold and injection processes.