Sıcak daldırma galvanizli çelik tel üretiminde ürün kalitesinin arttırılması
Improving product quality at the production of hot dip galvanized steel wire
- Tez No: 243702
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÇİZMECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sıcak daldırma galvanizleme, çelik tel, nikel, bizmut, lapa, çinko kül, kalite, Hot-dip galvanizing, steel wire, nickel, bismuth, bottom dross, zinc ash, quality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sıcak daldırma galvanizleme işlemi, çelik ürünlerini korozyona karşı korumak için kullanılan temel katodik koruma yöntemlerinden biridir.Bu çalışmada, sıcak daldırma galvanizleme yöntemi ile kaplanan çelik telin ürün kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; galvanizli kaplamaların özellikleri, çelik tel galvanizleme aşamaları, çelik tel yapısında bulunan elementlerin, galvaniz banyosuna katılan alaşım elementlerinin, galvaniz işleminden önce uygulanan flakslama işleminin, galvaniz banyosuna daldırma ve galvaniz banyosundan çekme sürelerinin ve hızlarının ürün kalitesine etkileri araştırılıp incelenmiştir. Aynı zamanda galvaniz banyosunda oluşan lapa ve kül gibi atıkların bileşikleri ile ilgili araştırmalarda yapılmıştır.Sıcak daldırma galvanizleme yöntemi ile galvanizli tel üretimi yapan bir firmada galvaniz banyosuna yaklaşık % 0, 058 ? 0,07 Ni , % 0,064 Bi ve % 0,15 Al gibi alaşım elementleri ayrı ayrı veya ikili olarak ilave edilerek etkileri incelenmiştir. Nikel, bizmut ve alüminyum ilavesi ile kaplama kalınlığının yaklaşık % 10?18 oranında azaldığı; çinko tüketiminin % 10, lapa oluşumunun da yaklaşık % 20 ve kül oluşumunun da yaklaşık % 11 oranında azaldığı görülmüştür.Sonuç olarak sıcak daldırma galvaniz yöntemiyle kaplanacak tel için banyo içeriğine katılan Ni, Bi ve Al gibi elementlerin hem çinko tüketimini hem de kaplama kalınlığını, lapa ve kül gibi atık oluşumunu azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hot- dip galvanizing process is one of the basic cathodic protection methods. It is used to protect the steel from corrosion.In this study, improve product quality of hot dip galvanizing wire was researched. According to this, characteristics of the hot dip galvanizing; production processes of the hot dip galvanizing wire; effect of the chemical composition of the steel; influence of bath alloying elements; effect of the fluxing, bath immersion time and bath withdrawal rate were researched and investigated. At the same time on the galvanizing wastes such as bottom dross and zinc ash compounds were analyzed.In a galvanizing wire company, it is experimented on the galvanizing wire. 0.058-0.07 % Nickel, 0.064 % Bismuth and 0.15 % Aluminum are added in the galvanizing bath. After that the coating thickness of the wire, zinc consumption, formation of bottom dross and zinc ash are analyzed. After nickel, bismuth and aluminum elements are added in the galvanizing bath, the coating thickness minimize as 10-18 %, zinc consumption decrease as 10 % formation of the bottom dross decrease as 20 % and formation of zinc ash decrease as 11 % approximately.Consequently, adding alloy elements such as nickel, bismuth and aluminum minimize the coating thickness on the galvanizing wire surface. In addition zinc consumption, formations of bottom dross and zinc ash are decreased in the hot-dip galvanizing wire process.