Akrilik elyaf üreten tekstil fabrikasının enerji etüdü
Energy study of an acrylic fiber production textile plant
  1. Tez No: 243710
  2. Yazar: VOLKAN ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN HAKAN SEVİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji etüdü, izolasyon, kondenstop, Energy Saving, Insulation, Steam Trap
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde enerji ihtiyacı sürekli artmakta, buna bağlı olarak gelen talebi karşılamak için yeni kaynakların bulunması gerekmektedir. Bu artan enerji ihtiyacı ile birlikte, doğalgaz, petrol, LPG gibi yakıtların fiyatları da artmaktadır. Sanayi tesislerinin artan bu talepleri ile birlikte, yakıt fiyatlarının da artması, piyasadaki rekabet koşullarını etkilemektedir. Bu yüzden kullanılan enerjinin kıymetini bilmeli ve onları en tasarruflu biçimde kullanmanın yolunu aramalıyız.Boyama, kurutma, yıkama gibi bir çok makinanın bulunduğu ve bu işlemler için buharın kullanıldığı bir sektör olan tekstil fabrikalarında, tasarruf konusunda bir çok iyileştirmeler yapılabilir. Enerji tasarrufu ile ilgili akla gelen en etkin yöntemlerden biri yalıtımdır. Yine boyama işlemi yapan makinalardan çıkan sıcak boyalı suyun atık ısısından faydalanılabilinir. İyi bir analizle gereksiz kullanılan buharlar tespit edilip bunları en az seviyeye indirmek de büyük miktarda tasarruf sağlar. Kurutma işlemi sırasında dışarı atılan havanın ısısından faydalanılarak, içeri alınan havanın ön ısıtılması kurutucunun verimini arttırabilir.Bu çalışmada bir tekstil fabrikasının enerji etüdü yapılmıştır. Enerji olarak tekstil fabrikasında çok fazla tüketilen buhar ele alınmıştır. Böylece fabrikanın birim ürün için tüketeceği buhar azaltılarak, birim ürün maliyeti düşürülmüştür.Bu amaçla ilk önce buhar hatları çizilmiş, yapılan incelemelerde mümkün olan iyileştirmeler tartışılmıştır. Daha sonra iyileştirme önerileri sunulup, maliyet analizi ile kendini ne kadar sürede amorte ettiği bulunmuştur. İki farklı tip kondenstopun deneyi yapılmış, hangisinin daha verimli olduğu incelenmiştir. Son olarak da kurutucudan çıkan sıcak nemli havanın ısısından faydalanılarak kurutucunun daha verimli kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays new sources need to be found to supply the increased energy demands. The prices of the fuels like natural gas, petroleum, LPG are also increasing due to the increased energy demands. Increasing in both energy demands of the industrial plants and fuel prices affect the competition in the market. Hence, we should realize the worth of energy and find ways how to use them more effectively.There are several ways to save waste energy in the textile industry which has process like drying, dying and washing that uses steam. One of the most effective way to save waste heat is insulation. Determination of the waste steam uses and decreasing them also saves the energy. During drying, the warm moist air is sent to the atmosphere. Directing this warm air to an exchanger and heating the fresh air that enters to the dryer increases the efficiency of the dryer.This project is a study of energy saving of a textile plant. Steam is the energy that covers the wide range of the plant?s energy. The cost of the products will be decreased by decreasing the steam consumption of the plant.Due to this purpose, firstly the steam pipe lines were drawn and possible heat savings were discussed. Than the suggestions were implemented theoretically and the cost analysis were made to find out the amortizing time. Two steam trap (condenstop) were tested and the more effective one was found. At the end, the warm humid air of the dryer was used to increase the dryer?s efficiency.