Karbon nanotüplerin elektronik yapısına sıcaklığın etkisi
Electronic struktures of carbon nanotübes (SWCNT)
  1. Tez No: 243749
  2. Yazar: AİJAMAL MURZAKASYMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon nanotüp, N-mertebe, sıkı ba, moleküler dinamik simülasyonu, elektronik özellik, durum younluu, enerji band aralıı, sıcaklık, daılım, Carbon nanotube, O (N) tight binding, moleculer dynamics simulation, temperature, density of states (eDOS), band gaps, electronic properties, distribution
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sıkı Ba Moleküler Dinamik Simülasyon (O(N) SBMD) yöntemi kullanılarak farklıyapılardaki tek duvarlı karbon nanotüplerin (TDKNT) fiziksel ve elektronik yapılarıincelenmitir. TDKNT'lerin elektronik yapısı tüpün çapına ve simetrisine balıdır ve chiralvektörüyle belirlenmektedir. Tek Duvarlı Karbon Nanotüpler yapısal parametrelerine balıolarak hem metalik hem de yarıiletken olabilirler.Tek Duvarlı Karbon Nanotüplerin yapısal ve elektronik özelliklerini incelemede (O(N)) SıkıBa Moleküler Dinamik Simülasyon yöntemin kullanırız. Order ``N'' algoritmaları paralelhesaplamaya uygun algoritmalardır. Klasik sıkı-ba yöntemi Shrödinger denklemini direkmatris köegenletirmesi ile çözer ve atom sayısının kübü ile orantılı simülasyon zamanıkullanır. O(N) metodu band enerjisini gerçek uzayda çözer ve balanmaya yalnız yerelçevrenin katkısı olduu yaklaımını yapar. O(N) yöntemi, atom sayısıyla lineer orantılısimülasyon zamanı kullanır. Bu da simülasyonlarda hesaplama zamanını kısaltır.Bu çalımada (9x0) dan balayarak (21x0)'a kadar olan Zigzag TDKNT'lerin, 0.1 K düüksıcaklıklardan 2100 K yüksek sıcaklıklara kadar (0.000008 eV ve 0.175 eV) elektroniksıcaklıklarda, her bir karbon nanotüp için Fermi enerji seviyeleri, bant aralıı enerjileri,Elektronik Durum younluu (eDOS) grafikleri, Fermi-Dirac Daılım Fonksiyonu ve tüplerinyarıçapları hesaplanmıtır.Tek Duvarlı Karbon Nanotüplerin elektronik yapılarının incelenmesi için Zigzag karbonnanotüplerin Elektronik durum younluu ve bant aralıı enerjileri karılatırılmalı olarakincelenmitir ve bu sonuçların literatürdeki sonuçlarla kıyaslaması yapılmıtır.
Özet (Çeviri)
The physical and electronic structures of the Single-Walled Carbon Nanotubes (SWCNT?s) indifferent forms have been examined by using an Order-N (O(N)) Tight-Binding MolecularDynamics Simulation (TBMD) method. Electronic structures of SWCNT?s depend on thediameter and chirality of the tube and can be defined by means of chiral vector. Single-WalledCarbon Nanotubes show metallic or semi-conductor behaviors depending on their geometricalparameters.We use the Order-N (O(N)) Tight-Binding Molecular Dynamics Simulation method toexamine physical and electronic structures of Single-Walled Carbon Nanotubes. Our Order-N(O(N)) parallel tight-binding Moleculer Dinamics Simulation method. TB solves theSchrödinger equation by direct matrix diagonalization and uses the simulation time in cubicscaling with the respect to the number of atoms (O (N3)). The Order N ( O(N)) methods solvefor the band energy in real space and make the approximation that only the local environmentcontributes to the bonding, and hence the band energy, of each atom. In this case, the run timewould be linearly scaled with respect to the number of atoms.Some physical characteristics of the Zigzag carbon nanotubes between 9x0 and 21x0, such asFermi energies, energy, band widths, densities of states, eDOS graphs, Fermi-Diracdistribution functions, radiuses and the relations among these have been examined at thetemperatures from low (0.1 K) to high (2100 K); at the electronic temperature of 0.000008 eVand 0.175 eV and at the equilibrium state of the tubes.The ?electronic densities of states? of the carbon nanotubes with different chiralities havebeen comparatively examined to examine the electronic forms of the Single-Walled CarbonNanoTubes; and the results have been compared with the results in the literature.