Evsel atık su deşarjı etkisinde Küçükçekmece lagün gölü sediment matrisinde demir(II) ve bakır(II) metali fraksiyonları
Fractions of iron(II) and copper(II) metals in sediment matrix in the Kucukcekmece lagoon under the organic load coming from domestic discharge
- Tez No: 243755
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ardışık Ekstraksiyon Metodu, Lagün, Metaller, Sediment, Metal, Lagoon, Sediment, Sequential Extraction Prosedure
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son yıllarda, endüstriyel, tarımsal ve evsel faaliyetlerden ötürü su ekosisteminde kirlilik hızlaartmaktadır. Sucul ekosistemdeki en önemli kirlilik türlerinden biri de sucul canlı türlerindetoksik etkilere neden olan metal kirliliğidir.Metallerin sediment, katı ve biota'daki bileşimleri, doğada biyoakümülasyonları,dirençlilikleri ve toksititeleri nedeniyle özellikle bir çok sanayi ülkesinde ana sorunlardanbiridir. Sedimentin ise suyla taşınan maddeler içerisinde önemli olmasının nedeni, üzerineadsorplanan maddelerin sedimentte birikmesi, tekrar askıya geçebilir olması nedeniyle uzunzaman süreçlerinde su kalitesi açısından artık problemsiz gibi görünen su kütlelerinde anibozulma etkilerini ortaya çıkarabilmesidir. Sediment örneklerinde su bünyesinde gerçekleşenbiyolojik ve kimyasal reaksiyonlarla geri dönüşebilen bir çok metal ve bazı elementlerinoluşum gözlenmektedir.İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Küçükçekmece Lagünü plansız kentleşme vesanayileşme sonucu bozularak kirlenmektedir. Lagün ayrıca antropojenik faaliyetlerdenkaynaklanan organik yükün etkisi altındadır. Bu çalışmanın amacı, ardışık ekstraksiyonmetodu uygulayarak evsel atıksu deşarjından kaynaklanan organik maddenin etkisindesedimentteki demir ve bakır metallerinin fraksiyonlarını, olası ve gerçek etkilerini tespitetmektir.
Özet (Çeviri)
In recent years, pollution in aquatic environments as a result of industrial, agricultural anddomestic activities has increased. One of the most important pollution types in aquaticecosystems is metal pollution which causes toxic effects on aquatic species.The contamination of sediments, soils, and biota by metals is of major concern especially inmany industrialized countries because of their toxicity, persistence and bioaccumulativenature. The interest on sediment among the other material transported in water is because oftheir ability to adsorp material rather easier and settle with them to the bottom of a basin justto be re-suspended in future for some reason in order to cause deteriorating effects andtoxicity even in water bodies long regarded as they no longer have any water qualityproblems. Sediment samples have been found as a carrier of most metals and some elementsmay be recycled through biological and chemical reactions within the water column.The Küçükçekmece Lagoon that is located in the European side of Istanbul have deterioratedand polluted region as a result of unplanned urbanization and industrialization. Moreover theLagoon is affected by organic load from antrophogenic activity. The objectives of this studyare to determine the metal fractions, actual and potential impacts of iron and copper metals inthe sediment under the organic load coming from domestic discharge using sequentialextraction prosedure.